Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Visio

Vihreiden pormestariselvityksen kansi.
Edistystä. Selvityksessä nostetaan esiin se, että Suomi on muuta Eurooppaa jäljessä pormestarimallin käyttöönotossa.Visio

Edistystä. Selvityksessä nostetaan esiin se, että Suomi on muuta Eurooppaa jäljessä pormestarimallin käyttöönotossa.

Vihreä selvitys tarjoaa pormestaria kuntiin

30.1.2014 10.04

Lasse Leipola

Vihreiden keskiviikkona julkistama Pormestarimalli – avoimempaa joh­tamista kuntiin -selvitys pohtii sitä, miksi pormestarimalli on toistaiseksi otettu käyttöön vain Tampereella ja Pirkkalassa.

Selvityksen kirjoittanut Antti Möller arvioi julkaisussa, että nykymallinen kunnanjohtaja on ”hämmentävä välimuoto” virkamiehestä ja poliittisesta päättäjästä.

”Suurimmat ongelmat liittyvät valintaprosessin ja roolin epäselvyyteen sekä virkakauden kestoon. Kunnanjohtaja on virkamies, mutta hänellä on yleensä vahva poliittinen tausta”, Möller kirjoittaa. Hän muistuttaa, että noin kahdella kolmesta kunnanjohtajista on puoluekirja tai puoluetausta.

Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen kirjoittaa, että pormestarimalli tarjoaa keinon kunnan toiminnan selkeyttämiseen, poliittisen johtajuuden vahvistamiseen ja läpinäkyvyyden lisäämiseen.

”Sen avulla politiikka ja virkatyö on helpompi erottaa toisistaan kumppaneiksi. Samalla poliittinen valta sekä vastuunkanto saavat selkeämmän osoitteen”, Parviainen sanoo.

vihreät  kunnat 
Viite