Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät vaatii kuntiin lakisääteistä lähidemokratiaa

4.9.2012 12.00

Lasse Leipola

Vihreät vaatii lähidemokratian vahvistamista kuntauudistuksen yhteydessä. Puolueen mukaan kuntauudistusta tarvitaan, mutta se ei saa tarkoittaa palvelujen ja lähiympäristöä koskevan päätöksenteon karkaamista kauas asukkaista.

Vihreän vision mukaan suuret asiat saadaan kuntayhtymistä valtuustojen päätettäviksi ja arjen lähipalveluista päätetään nykyistä lähempänä, paikallisessa päätöksenteossa.

”Kiertäessäni Suomea törmään ihan perusteltuun pelkoon siitä, että päätöksenteko karkaa liian kauas ja että kyläyhteisöjä uhkaa näivettyminen. Suomalaiset kokevat, että eivät voi vaikuttaa lähiympäristönsä asioihin. Tähän on saatava muutos: kuntien päätöksentekoa on avattava ihmisille ja vietävä valtaa lähemmäs arkea”, puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi tänään tiistaina.

Hänen mukaansa esimerkiksi päiväkodeista ja leikkikentistä pitää päättää lähellä, kun taas maankäytöstä tai erikoissairaanhoidosta on järkevää päättää laajempaa kokonaisuutta silmällä pitäen.

”Molemmille tasoille pitää taata budjettivalta ja päättäjät tulee valita suorilla vaaleilla.”

Vihreiden ajatuspaja Visio julkisti tänään raportin Alamaisista Aktiivisiksi tekijöiksi, jossa esitellään seitsemän teesiä lähidemokratiasta 2010-luvun Suomessa.

vihreät  kunnat  demokratia 
Viite