Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

Ville Niinistö.
Ei enää. "Meidän viestimme on, että koulutuksesta säästäminen saa riittää”, Ville Niinistö sanoi tänään Salossa.Jukka Vahti

Ei enää. "Meidän viestimme on, että koulutuksesta säästäminen saa riittää”, Ville Niinistö sanoi tänään Salossa.

Vihreät vastustaa koulutusrahojen karsimista

15.8.2014 15.00

Jukka Vahti

Vihreät on asemoimassa itsensä koulutuksen ja koulujen puolustajaksi ensi viikolla pidettävässä hallituksen budjettiriihessä.

Puolueen puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö kertoi vihreiden alustavista budjettiriihitavoitteista perjantaina Salossa järjestetyn puolueen hallitusryhmän kesäkokouksen yhteydessä.

Niinistön mukaan talouden tasapainottaminen ja julkisen sektorin rakenneuudistukset ovat tärkeitä, mutta budjettiriihen alla talousnäkökulma on haudannut alleen monia muita kansakunnan pärjäämisen kannalta oleellisia asioita.

Niinistö muistutti, että suomalaiseen koulutusjärjestelmään on viime vuosina suunnattu merkittäviä säästöjä.

"Meidän viestimme on, että koulutuksesta säästäminen saa riittää. Nyt huomio on kiinnitettävä siihen, miten teemme Suomen koulujärjestelmästä maailman parhaan. Laatu on se tekijä, jolla varmistamme, että pärjäämme myös taloudellisesti jatkossa."

Viime päivinä erityisesti päähallituspuolueiden kokoomuksen ja sdp:n välillä  on julkisuudessa käyty kiivasta keskustelua korkeakouluihin ja esimerkiksi yrityksille innovaatiotukea myöntävään Tekesiin kohdistuvista säästöistä ja määrärahojen uudelleenjärjestelyistä.

Säästöt kuuluvat valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) budjettiesitykseen. Kokoomuksen viesti on ollut, että koulutus- ja innovaatiorahoihin ei ole syytä koskea.

Niinistön mukaan vihreät on haluaa puolustaa riihessä koulutus- ja innovaatiorahoja. 

"Olemme olleet huolissamme koulutusjärjestelmän rahoituksesta mutta myös Tekesin ja innovaatiopuolen säästöehdotuksista, jotka Rinteen budjettiehdotukseen sisältyvät, ja niistäkin keskustellaan osana kokonaisuutta. Myös Aalto-yliopiston rahoituskysymys kuuluu yliopistojen perusrahoitukseen. Sinne haluamme lisää rahaa", Niinistö sanoo.

Sdp:n kanssa samoilla linjoilla vihreät on sen sijaan Rinteen budjettiesitykseen sisältyvien, pienituloisiin kohdistuvien säästöjen kompensointien suhteen.

"Olemme jo keväällä ilmaisseet, että emme pitäneet säästöpäätöksistä, jotka kohdistuvat pieni- ja keskituloisiin lapsiperheisiin ja eläkeläisiin. Olemme valmiita tukemaan ratkaisua, jossa tämä huomioidaan, kunhan budjetin kokonaisuus on sellainen, että koulutukseen löytyy lisää rahaa."

Vihreät muotoilevat lopulliset budjettiriihitavoitteensa ensi viikolla Joensuussa pidettävässä eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

vihreät  koulutus  budjettiriihi 
Viite