Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät evästi riihtä: "Pitää muistaa, mitä viime lamassa tehtiin oikein"

21.8.2014 13.12

Jukka Vahti

Perus- ja erityisopetus, yliopistojen rahoitus, yksinyrittävien ja itsensätyöllistäjien kohtaama byrokratia ja windfall-veron korvaaminen ympäristöverolla, esimerkiksi kaivosverolla, ovat vihreiden tavoitelistalla ensi viikolla pidettävässä hallituksen budjettiriihessä.

Vihreiden eduskuntaryhmä linjasi budjettiriihitavoitteitaan kesäkokouksessaan Joensuussa tällä viikolla.

Samalla puolue nosti esille vaatimuksen ”yrittäjärauhasta”, eli siitä, että yrittäjille on annettava mahdollisuus keskittyä omaan työhönsä ilman jatkuvaa raportointia ja huolta toimeentulosta.

Käytännössä tämä tapahtuisi muun muassa yrittäjän ilmoitustaakka keventämällä, viranomaisten välistä tiedonkulkua parantamalla ja arvonlisäveron alarajaa korottamalla.

Viime kevään minihallitusneuvotteluissa vihreät neuvotteli mukaan lupauksen, että hallitus parantaa pienyrittäjien ja itsensä työllistävien asemaa. Yksi vaihtoehto on yrittäjän starttirahan kehittäminen.

Vihreät vaati työrauhaa myös itsensä työllistäjille, jotka ovat puolueen mukaan nopeimmin kasvava työntekijäjoukko, mutta jotka ovat työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa vailla työttömyys- ja eläketurvaa.

”On nähtävissä, että suurin osa uusista työpaikoista syntyy nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, mutta sosiaali-, työttömyys- ja eläketurvassa yksinyrittäjät ja itsensä työllistävät ovat väliinputoajaryhmä”, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo Vihreälle Langalle.

Vihreät otti myös kantaa perusopetuksen ja korkeakoulujen puolesta.

”Nyt pitäisi muistaa asiat, jotka viime lamassa tehtiin oikein, eli satsattiin koulutukseen. Suomen vahvuus on ollut korkeastikoulutettu kansa. Uuden syntyminen vaatii, että panostetaan koulutukseen ja tutkimukseen”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

vihreät  koulutus  yrittäjyys  budjettiriihi 




Viite