Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät: Hallitusohjelmaa noudatettava budjetissa

31.8.2011 13.53

Lasse Leipola

Vihreä eduskuntaryhmä ei ole täysin tyytyväinen valtiovarainministeriön tekemään budjettiesitykseen.

”Tässä taloustilanteessa on järkevää, että säästöt kohdistuvat hallituskauden alkupuolelle. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on kuitenkin kohtia, jotka eivät ole hallitusohjelman mukaisia. Vihreät katsoo, että hallitusohjelman tulee olla budjetin valmistelun pohjana”, ryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo tiedotteessa.

Vihreiden mukaan jo sovittuja rahoja puuttuu muun muassa luonnonsuojelusta ja ratahankkeista.

Vihreät ehdottavat, että sadan miljoonan lisäsäästötarve pyrittäisiin budjettiriihessä hoitamaan veroratkaisuin.

”Suomessa on 200 erilaista verotukea, ja ne maksavat 18 miljardia euroa vuodessa. Vihreiden näkemyksen mukaan säästöjä olisi saatavissa erilaisista ympäristölle haitallisista tuista. Perattavaa voisi olla esimerkiksi maa- ja metsätalouden verotuissa, liikenneveroissa ja valmisteveroissa”, Haavisto sanoi.

Hänen mukaansa budjetissa on positiivista kaikkein pienituloisimpien aseman parantaminen sadan euron perusturvakorotuksella. Haavisto kuitenkin muistuttaa, että valtionosuuksien leikkaukset aiheuttavat monissa kunnissa paineita korottaa kunnallisverotusta, mikä voi vaikuttaa heikompiosaisten tilannetta.

”Me toivomme, että hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen tekee hallituskauden puolivälissä selvityksen, miten tämä vaikuttaa pienituloisten asemaan”, Haavisto sanoi.

vihreät  budjetti 
Viite