Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Hyvä sijoitus? Nyt voi olla hyvä hetki sijoittaa ympäristörahastoihin. Istockphoto

Hyvä sijoitus? Nyt voi olla hyvä hetki sijoittaa ympäristörahastoihin.

Vihreät rahastot noussevat ensimmäisten joukossa taantumasta

14.1.2009 10.32

Taina Ahtela

Jos taantuma ei ole tyhjentänyt kukkaroa, nyt saattaa olla hyvä hetki sijoittaa ympäristöalan ja puhtaan teknologian rahastoihin. Osakkeet ovat viime vuoden laskukierteen jäljiltä halpoja, mutta tulevaisuus näyttää valoisammalta.

”Ilmasto- ja kestävän kehityksen rahastot ovat sitä rahastosektoria, johon mielenkiinto kohdistuu ja johon kannattaa sijoittaa nykyisellä hintatasolla. Ne ovat hittituotteita, kun markkinat alkavat elpyä”, sanoo toiminnanjohtaja Markku Savikko Suomen sijoitusrahastoyhdistyksestä.

Samoilla linjoilla on myös jättipankki HSBC:n vastuullisesta sijoittamisesta vastaava analyytikko Nick Robins.

”Uskon, että puhdas energia on yksi ensimmäisistä taantumasta selviävistä sektoreista”, Robins sanoi viime viikolla uutistoimisto Reutersille.

Viime vuonna aloitti joukko ympäristörahastoja ja pörssikurssien alamäki veti niitäkin pakkaselle. Eilen ilmestyneen Rahastoraportin mukaan ympäristörahastojen tuotto ei juuri poikennut muista rahastoista.

Taantuma saattaa kuitenkin kohdella vihreitä rahastoja muita hellemmin. Ilmasto- ja energiakysymykset eivät ole häviämässä mihinkään, ja hallitusten elvytyspaketit pumppaavat rahaa julkisen sektorin hankkeisiin. Ympäristörahastoissa on mukana paljon muun muassa jäte- ja vesihuollon yrityksiä.

Myös Yhdysvaltain tulevan presidentin Barack Obaman julkilausumien energiatavoitteiden uskotaan antavan nostetta puhtaan teknologian osakkeille. Obaman tavoite on kaksinkertaistaa uusiutuvien tuotanto kolmen tulevan vuoden aikana.

Bank of American-Merrill Lynchin tuoreen raportin mukaan puhtaan teknologian osakkeet toipuvat Yhdysvalloissa tulevien kolmen kuukauden aikana viime vuoden laskukierteestä. Taantuman takia pankki ennustaa tuottojen kuitenkin pysyvän pakkasella vielä tämänkin vuoden.

Ympäristörahastot

Rahasto Tuottoprosentti 1kk 12 kk

UB Puhdas ympäristö     0 -
Evli Sustainable Climate -1,6     -48,1
Nordea ilmasto ja ympäristö -2,9 -
OP-ilmasto 0,6 -39,5
Handelsbanken Uusi energia    4 -
FIM Green Energy 0,2 -
eQ Clean Energy 2,9 -57,6

Lähde: Rahastoraportti, tammikuu 2009

ympäristöteknologia  uusiutuvat  ekotalous 
Viite