Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden Laturi: Odotettu uudistus vahvistaa demokratiaa

5.10.2012 9.05

Lasse Leipola

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi kiittelee hallituksen eilen torstaina antamaa esitystä vaalipiirien uudistamiseksi. Hänen mukaansa uudistus vahvistaa demokratiaa erityisesti vaalipiireissä, joissa äänikynnys, eli se osuus äänistä joka tarvitaan yhden ehdokkaan läpimenoon, on ollut kohtuuttoman korkea.

”Esimerkiksi Etelä-Savossa yhden äänen painoarvo on ollut pienempi kun Uudellamaalla. Etelä-Savon laskennallinen äänikynnys on ollut yli 14 prosenttia. Vastaavasti Uudellamaalla äänikynnys on ollut noin 3 prosenttia”, Laturi kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Vaalilain uudistuksessa Kymen ja Etelä-Savon muodostetaan Kaakkois-Suomen vaalipiiri josta valitaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 17 kansanedustajaa ja äänikynnys laskee 5,6 prosenttiin. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiiristä muodostetaan Savo-Karjalan vaalipiiri, josta valitaan 15 kansanedustajaa ja äänikynnys laskee 6,3 prosenttiin.

Laturin mukaan äänestäjät ovat tähän asti olleet eriarvoisessa asemassa asuinpaikasta riippuen.

”Vaaleissa äänioikeuden pitäisi olla yhtäläinen ja yhtenäinen. Sitä se ei ole ollut, eikä täysin ole vieläkään. Mutta askel, joka nyt otetaan, on todella suuri ja oikeansuuntainen.”

vihreät  demokratia 
Viite