Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Euroopan parlamentti

Janez Potočnik.
Grillissä. Mepit tenttasivat Janez Potočnikia keskiviikkona.Euroopan parlamentti

Grillissä. Mepit tenttasivat Janez Potočnikia keskiviikkona.

Vihreää valoa uudelle ympäristökomissaarille

15.1.2010 14.20

Taina Tervonen

Uudeksi ympäristökomissaariksi ehdolla oleva slovenialainen Janez Potočnik vakuutti Euroopan parlamentin vihreän ryhmän jäsenet viime keskiviikkoisessa kuulemisessaan. Tänään perjantaina meppien kuultavana on tanskalainen ilmastokomissaariehdokas Connie Hedegaard.

Ehdokkaat uusiksi komissaareiksi ovat meppien tentattavana tällä viikolla. Uusista komissaareista äänestetään erityisessä täysistunnossa Brysselissä tiistaina 26. tammikuuta.

”Potočnik vaikutti asialleen omistautuneelta ehdokkaalta, joka haluaa nostaa kestävän kehityksen näkyvästi esille”, luonnehtii saksalaismeppi Rebecca Harms, joka johtaa vihreää ryhmää yhdessä ranskalais-saksalaisen Daniel Cohn-Benditin kanssa.

Parlamentin ympäristövaliokunnassa istuva Satu Hassi piti hänkin Potočnikin esitystä lupaavana.

”Potočnikin sitoutuminen Reach-lainsäädännön implementointiin ja biodiversiteettiä koskevien säännösten säilyttämiseen ennallaan ovat tervetulleita.”

Hassi arvostaa myös Potočnikin suhtautumista luonnonvarojen käyttöön ja nanomateriaalien tarkempaan sääntelyyn.

Vihreiden suhtautuminen tänään kuultavana olevaan, ilmastokomissaarin paikalle ehdolla olevaan Connie Hedegaardiin vaikuttaa niinikään myönteiseltä. Hedegaard on kotimaassaan vaikuttanut ympäristöministerinä sekä ilmasto- ja energiaministerinä ja osallistunut Kööpenhaminan ilmastokokouksen valmisteluihin.

Hedegaardin tavoittelema uusi ilmastokomissaarin salkku herättää kuitenkin varovaisia epäilyjä. Aikaisemmin ilmastoasiat kuuluivat ympäristökomissaarille.

”Tulevien ympäristö-, ilmasto- ja energiakomissaarien on kyettevä todelliseen yhteistyöhön, jotta homma toimisi”, arvioi Harms, joka olisi mieluummin säilyttänyt ympäristö- ja ilmastoasiat yksissä käsissä.

”Komissaarien väliset erimielisyydet voivat olla tuhoisia, etenkin jos niitä ruokitaan komission puheenjohtajan José Manuel Barroson taholta.”

Myös ympäristöjärjestöt suhtautuvat epäilevästi uuteen jakoon.

”Tilanne on ristiriitainen. Uusi ilmastokomissaari voi nostaa ilmastoasiat paremmin esille, mutta paljon riippuu siitä, kuinka paljon tukea hän saa muilta komissaareilta sekä komission puheenjohtajalta”, sanoo Maan ystävien Brysselin toimiston ilmasto- ja energia-asiantuntija Sonja Meister.

Jos Potočnik ja Hedegaard tulevat valituiksi, heidän tärkein työmaansa tulee olemaan Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkipuinti ja EU:n neuvottelukannan valmisteleminen seuraaviin, Bonnissa ja Mexicossa järjestettäviin kokouksiin.




Viite