Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Niinistö Fennovoimasta: "Se olisi uusi poliittinen prosessi"

1.3.2014 11.53

Jukka Vahti

Vihreät tyrmää Fennovoiman ydinvoimahankkeen periaateluvan uusimisen tällä vaalikaudella.

Alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna Fennovoiman voimalan toimittaja on vaihtunut venäläiseksi Rosatomiksi ja voimalan koko pienentynyt. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen Fennovoiman ydinvoimalaluvan mahdollisesta uudelleenkäsittelystä pitäisi valmistua lähiaikoina.

Julkisuudessa on ennalta pohdittu, riittäisikö nykyisen luvan täydentäminen tai päivittäminen kokonaan uuden lupaprosessi sijaan.

Voimassa olevaan hallitusohjelmaan on kirjattu, että tällä hallituskaudella ei myönnetä uusia ydinvoimalupia. Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan kyse ei ole siitä, millä nimellä luvan käsittelyä kutsutaan.

"Aina jos tarvitaan uusi poliittinen prosessi ydinvoiman lisärakentamiseen, säteilyturvalainsäädäntö tuntee vain periaatepäätöksen, yritettiinpä sitä kutsua millä nimellä tahansa. Pitää olla rehellinen sen suhteen, että se olisi lisärakentamista ja uusi poliittinen prosessi", Ville Niinistö sanoi Vihreälle Langalle vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Porissa lauantaina.

Niinistö ei suostu spekuloimaan vihreiden lähdöllä hallituksesta, jos lupa tulee uudelleen käsiteltäväksi, koska Fennovoiman hanke on niin monelta muultakin osin epävarmalla pohjalla.

"Oikeudellinen omistuspohjakin on auki ja siellä on epävarmuustekijöitä, 16 prosenttia osakkeista on omistamatta. Kun tilanne on näin sekava, meidän ei tarvitse miettiä, tuleeko tähän jokin poliittinen prosessi joskus. Meidän kanta on selvä, että hallitusohjelmassa sanotaan, että lisärakentamista ei tule ja me lähdemme siitä, että sitä kunnioitetaan", Niinistö sanoo.

Aamulehti uutisoi aiemmin lauantaina, että vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto arvioi puolueen lähtevän hallituksesta, jos lupa tulee uudelleen käsiteltäväksi. Tämä tarkoittaisi käytännössä hallituskriisiä.

Ydinvoiman sijaan Niinistö peräänkuulutti valtuustopuheessaan lisäsatsauksia kotimaiseen, uusiutuvaan energiantuotantoon, joka loisi työpaikkoja ja vähentäisi päästöjä.

Tähän liittyen vihreät vaatii, että puolet Suomen energiasta tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä vuoteen 2030 mennessä. Näillä näkymin Suomi on saavuttamassa 38 prosentin uusiutuvien tavoitteensa vuoteen 2020 mennessä.

"Uusiutuvan energian kunnianhimoinen tavoite auttaa kotimarkkinoiden luomisessa. Ruotsikin tavoittelee 50 prosentin uusiutuvien osuutta mutta kymmenen vuotta nopeammin", Niinistö sanoo.

ydinvoima  vihreät  Fennovoima 
Viite