Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Niinistö: Ilmastolaki eduskuntaan kuukauden sisällä

26.4.2014 11.53

Jukka Vahti

Hallituksen kehysriihessään tekemät sopeutustoimet ja menoleikkaukset tekevät kipeää, mutta niiden vastapainoksi kuluneella vaalikaudella on saavutettu myös paljon vihreitä tavoitteita.

Näin voi tiivistää vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön aloituspuheenvuoron viestin vihreiden eduskuntaryhmän ja valtuuskunnan yhteiskokoukselle Helsingissä lauantaina.

Vihreät ovat koolla pohtiakseen hallitusyhteistyön tilannetta ja hallitustyöskentelyn jatkamisen edellytyksiä.

"Kun menoja ja veroja sopeutetaan koko hallituskaudella yli kuudella miljardilla eurolla, se ei ole helppoa. Itseään ei kannata huijata, että vaikka julkisuudessa puhutaan ylisuuresta julkisesta sektorista, että kyse olisi vain byrokratian karsimisesta", Niinistö sanoi.

Samalla hän muistutti, että neljäsosa hallituksen sopeutustoimista oli ympäristöveroperusteisia ja kiitteli muita eduskuntapuolueita yhteisen ratkaisun löytämisestä Sote-uudistuksessa, joka eteni Niinistön mukaan pitkälti vihreiden pitkäaikaisten tavoitteiden mukaan.

Niinistö myös vakuutti vihreiden tehneen kovasti työtä, jotta opiskelijoiden ja pienituloisten asema ei huonontuisi.

Samalla Niinistö totesi, että vihreillä on vielä tehtävää Suomen talouden muuttamisessa kestävämmäksi. Hänen mukaansa esimerkiksi pitkään valmisteltu hallituksen esitys ilmastolaista ollaan antamassa eduskunnalle seuraavan kuukauden aikana.

"Silloin tämä hallitus jättää merkittävän perinnön Suomen tulevaisuuden turvaamisesta", Niinistö sanoi.

Samalla hän linjasi, että kivihiilen käyttö pitäisi kieltää Suomessa lainsäädännön keinoin vuoteen 2025 mennessä. Kivihiilestä luopumisesta on jo ennestään olemassa hallituksen linjaus.

"Tämä voidaan käytännössä toteuttaa asettamalla ympäristölupaan laitoskohtainen ilmastopäästökatto energiantuotantolaitoksille. Se varmistaisi, että energialaitokset panostaisivat kotimaisiin ratkaisuihin."

Hän myös toisti vihreiden kielteisen kannan uuden luvan myöntämiseen Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle. Fennovoiman periaateluvan on arvioitu olevan vihreille kynnyskysymys hallituksessa jatkamiselle.

"Kotimaiset pääomat kannattaa laittaa kotimaisiin uusiutuviin energiamuotoihin. Se tuo Suomeen työtä, uudistaa suomalaista teollisuutta ja avaa vientinäkymiä cleantec-osaamiselle. Venäläisen valtionyhtiön Rosatomin ympärille rakentuneelle Fennovoimalle ei ole mitään syytä antaa periaatelupaa ydinvoimalan rakentamiseen Suomessa", Niinistö sanoi.

Kokous jatkuu aamupäivän aloituspuheenvuorojen jälkeen suljettuna. Sen tuloksista on tarkoitus pitää tiedotustilaisuus iltapäivällä.

Juttua on päivitetty klo 12:20.

vihreät  ilmastolaki  Fennovoima 
Viite