Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vuotos-puheiden loppua ei näy

19.1.2011 9.41

Lasse Leipola

Vihreät ovat näreissään siitä, että keskustelua Vuotoksen tekoaltaasta ollaan jälleen nostamassa pöydälle.

Kemijoki Oy on Lapin liiton pyynnöstä selvittänyt, miten Kemijoen tulvariskejä voidaan vähentään monitoimialtaalla. Selvityksen mukaan on mahdollista rakentaa niin sanottu tulvantorjunta-allas, jolla ”on valtakunnallista merkitystä myös säätötehon tuottajana”. Allasvaihtoehdosta riippuen rakentaminen säästäisi 1 030–1 350 rakennusta tulvavahingoilta.

Vihreiden mukaan tulvasuojelu on vain keppihevonen ”loputtomassa tekoallasristiretkessä”. Puolueen mielestä tulviin on syytä varautua, mutta sitä ei voida tehdä luonnonsuojelualueita tuhoamalla.

Puolueen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Oras Tynkkynen muistuttaa, että marginaalista energiamäärää vastaan menetettäisiin pysyvästi luonnonarvoiltaan korvaamattomia alueita.

”Perustelut vaihtelevat mutta asetelma pysyy: vuosikymmenestä toiseen tekoallasta tungetaan kuin käärmettä pyssyyn. Enimmilläänkin Vuotoksen altaalla voitaisiin tuottaa joitain promilleja Suomen sähköntarpeesta”, Tynkkynen sanoo puolueen tiedotteessa.

Myös europarlamentaarikko Satu Hassi hyökkää kovin sanoin uuden selvityksen kimppuun.

”On ihan uskomatonta, että Lapissa on edelleen vaikutusvaltaista väkeä, joka ei suostu lopettamaan ihmisten kiusaamista Vuotoksen altaan haamulla. Se on oikeusvaltion pilkkaamista”, Hassi sanoo.

Hänen mukaansa EU:n tulvansuojeludirektiiviin vetoaminen on tietoista harhaanjohtamista.

”Todellisuudessa EU:n tulvasuojeludirektiivissä ei puhuta tekoaltaista mitään. Sen sijaan siinä puhutaan vesistöjen luonnollisten tulvaniittyjen ja vastaavien palauttamisesta. Oikeasti Vuotoksen allas ei ole mahdollinen ilman Suomen eroamista EU:sta”, Hassi sanoo.

luonnonsuojelu  vesivoima  vesistöt  tulvat  vuotos 
Viite