Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mittari heilahtaa. William ja Kate ovat yrittäneet vihertää häitään, mutta esimerkiksi häävieraiden matkustuspäästöihin on vaikea vaikuttaa.

Mittari heilahtaa. William ja Kate ovat yrittäneet vihertää häitään, mutta esimerkiksi häävieraiden matkustuspäästöihin on vaikea vaikuttaa.

Williamin ja Katen onnenpäivää varjostaa hiilipilvi

29.4.2011 15.31

Saija Räsänen

Prinssi William ja Kate Middleton vihittiin tänään Westminster Abbeyn katedraalissa Lontoossa. Morsian hymyili aurinkoisesti, kun pari matkasi hevosten vetämissä vaunuissa juhlien jatkoille Buckinghamin palatsiin.

Middleton ei ehkä hymyillessään ja vilkuttaessaan ajatellut sitä, että yksi onnen päivä aiheuttaa 12 kertaa suuremmat hiilidioksidipäästöt kuin kokonainen vuosi tavallista kuninkaallista linnaelämää. Asiasta kertoo uutissivusto Treehugger.

Suurimmat hiilipäästöt syntyvät matkustamisesta, kun ulkomailta virtaa häitä seuraamaan muiden kuningashuoneiden väkeä, julkisuuden henkilöitä ja turisteja, käy ilmi uusiseelantilaisen ajatushautomon Landcare Researchin laskelmista. Neljännes juhlien virallisista 1 900 vieraasta saapuu ulkomailta, mikä tarkoittaa noin 2 800 hiilidioksiditonnin päästöjä.

Päästöjä aiheuttavat myös britit, jotka matkustaessaan junilla ja metrolla seuraamaan häitä paikan päälle aiheuttavat hiilipäästöjä noin 3900 tonnia.

Ihmismassat jättävät luultavasti jälkeensä suuren määrän roskia: brittiläinen jätehuoltoyhtiö arvelee joutuvansa keräämään hääparin vaunureitiltä noin 140 tonnia jätettä. Määrä vastaa yli 50 Rolls Roycen painoa.

Hiilijalanjälkeä suurentavat myös miljoonien ihmisten televisionkatselu ja juhlan kunniaksi syöminen ja juominen.

Päivän pari on kuitenkin yrittänyt vihertää häitään. Juhlissa tarjoillaan lähiruokaa, kukat on hankittu kuningattaren tiluksilta Windsorista ja Katen sormus on valmistettu walesilaisesta kullasta. Kaikki juhlallisuuksissa tarvittavat paperit on tulostettu kierrätyspaperille.

Hääpari on ehkä kuunnellut ilmastoasiantuntijoiden vinkkejä, sillä Energy Saving Trustin mukaan ympäristöystävällisin tapa matkustaa Westminster Abbeysta Buckinghamin palatsiin on juuri hevosten vetämä vaunukyyti, josta ei aiheudu lainkaan päästöjä. Ehkä Katella oli sittenkin hymyilemisen aihetta.

 

kuninkaalliset 




Viite