Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen / Vihreä Lanka

oppositioon? Vihreät saattaa päättää viikonloppuna Seinäjoella lähtevänsä hallituksesta. Arkistokuva puoluekokouksesta kesäkuulta.Juha Honkonen / Vihreä Lanka

oppositioon? Vihreät saattaa päättää viikonloppuna Seinäjoella lähtevänsä hallituksesta. Arkistokuva puoluekokouksesta kesäkuulta.

Ydinvoima toi hallituskriisin: vihreiden jatko katkolla torstaina

15.9.2014 17.02

Sammeli Heikkinen

Ydinvoimahankkeet aiheuttivat lopulta hallituskriisin, jota on odotettu oikeastaan vuoden alkupuolelta lähtien. Vihreät ovat toistaneet pitävänsä periaateluvan myöntämistä hallitusohjelman rikkomisena, mutta puoluejohto ei ole uhannut suoraan hallituksesta lähtemisellä ennen maanantaita.

"Jos hallitus esittää lupaa Fennovoimalle torstaina, tulen esittämään puoluevaltuustolle, että vihreät eroaa hallituksesta", vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessaan.

Vain puolitoista tuntia aiemmin elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) oli kertonut esittävänsä hallitukselle, että Fennovoiman hankkeen periaatelupahakemus hyväksytään. TVO:n jatkoaikahakemukselle Vapaavuori taas näytti punaista valoa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä vihreiden kasvoille paiskattavaan kakkuun oli kuitenkin lisätty yllättävä kirsikka: periaatelupa olisi tavallaan ehdollinen, sillä rakennuslupa sidotaan omistuspohjaan.

Fennovoima ei ole löytänyt hankkeensa taakse riittävää suomalaisomistusta. Vapaavuori ilmoitti varman omistuksen olevan nyt himpun verran yli 50 prosenttia. Temin mukaan omistuksen pitäisi olla vähintään 60 prosenttia.

Fennovoiman omistusrakennetta ei täsmennetty, ja Vapaavuori korosti, että myös EU- tai Eta-maista tuleva omistus katsotaan kotimaiseksi. Tällaista omistusta Fennovoima tarvitsisi 60 prosenttia, mitä se ei siis ole nyt lähelläkään.

Omistuspohjaa tarkastellaankin Vapaavuoren mukaan rakennusluvan myöntämisen yhteydessä. Jos Fennovoimalla ei tuolloin ole vähintään 60 prosentin EU-omistusta, rakennuslupaa ei anneta.

Vihreille tällainen räätälöinti ei kelvannut.

"Hankkeen käsittely on ollut täynnä poliittista kikkailua ja sanoilla pelaamista. Tämä on viimeinen osa siinä", Niinistö sanoi.

Niinistö korosti, että torstaina hallituksen on otettava vastuu koko hankkeesta.

"Tämä on testi etenkin kokoomukselle ja sdp:lle. Päätöstä ei voi sysätä muualle, tämä ei ole markkinoiden päätös."

Niinistön mukaan Fennovoima on hanke, jonka rahoittavat suureksi osaksi julkisen sektorin rahaa käyttävät yritykset. Hän pitää sitä riskiprojektina, joka toteutuessaan lisää Suomen riippuvuutta Venäjästä.

"Venäjälle energiapolitiikka on osa ulkopoliittista vallankäyttöä. Tuskin kukaan voisi keksiä Fennovoimaa huonompaa hanketta."

Hallitus päättää Fennovoima-esityksestä torstaina. Jos päätös on myönteinen, vihreät voi olla oppositiopuolue jo viikon lopussa.

ydinvoima  vihreät  hallitus 
Viite