Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomen luonnonsuojeluliitto

Mielenosoitus Oulussa.
Ei uraanivoimaa! Järjestöt marssivat viikonloppuna Oulussa ydinvoimaa ja uraanikaivoksia vastaan. Suomen luonnonsuojeluliitto

Ei uraanivoimaa! Järjestöt marssivat viikonloppuna Oulussa ydinvoimaa ja uraanikaivoksia vastaan.

Ydinvoiman ja uraanikaivosten vastustajat kimppaan

26.1.2009 11.32

Lasse Leipola

Ydinvoiman vastustajat kokoavat rivejään. Oulussa järjestettiin viikonloppuna ensimmäinen suurimittainen mielenilmaus, johon osallistuivat sekä ydinvoimaloita että uraanikaivoksia vastustavat järjestöt.

Järjestöt vaativat, että uraanivoiman käytöstä järjestetään kansanäänestys.

”Uraanikaivoshankkeet, ydinvoiman lisärakentaminen ja loppusijoitusratkaisut kulkevat käsi kädessä, joten asiasta pitäisi järjestää valtakunnallinen kansanäänestys”, sanoo ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Hän uskoo, että suomalaiset äänestäisivät mahdollisessa mielipidevaalissa ydinvoimaa vastaan.

”Sähkön hinta olisi nyt matalampi, jos Olkiluodon kolmatta reaktoria ei olisi rakennettu. Se, että ydinsähkö vaikuttaa nyt näennäisesti edulliselta, ei tarkoita, että se olisi sitä tulevaisuudessa”, Björklund sanoo.

Oulun Ydintalvi-nimistä tapahtumaa Björklund luonnehtii tärkeäksi. Tapahtumaan osallistui Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi muun muassa Ydinverkosto, Lappilaiset uraanivoimaa vastaan, Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastainen kansalaisliike sekä ruotsalainen Milkas.

Lauantaiseen marssiin osallistui Björklundin mukaan 400 ihmistä. Sunnuntaina järjestöt suunnittelivat pienemmällä porukalla tulevia tempauksia.

”Seuraava tähtäin on huhtikuussa, Tšernobylin onnettomuuden vuosipäivänä. Silloin järjestämme näkyvää toimintaa Helsingissä”, Björklund lupaa.

ydinvoima  kaivosteollisuus 
Viite