Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Guido Gerding / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Auroraperhonen.
Selviytyjä. Auroraperhonen on yksi EEA:n seuraamista lajeista. Sen kanta on pysynyt vakaana.Guido Gerding / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Selviytyjä. Auroraperhonen on yksi EEA:n seuraamista lajeista. Sen kanta on pysynyt vakaana.

Yksipuolinen maatalous ajaa perhoset vaikeuksiin

25.7.2013 8.56

Lasse Leipola

Tehomaatalous ja niittymaiden huono kunnossapito ovat johtaneet perhoskantojen pienenemiseen Euroopassa, arvioi ympäristövirasto EEA.

Raportin mukaan erityisesti niityillä viihtyvien perhoslajien kantojen puolittuminen viimeisen 20 vuoden aikana on huolestuttavaa, koska näiden lajien esiintyvyyden uskotaan heijastavan myös laajemmin hyönteiskannan muutoksia.

"Jos epäonnistumme näiden elinympäristöjen ylläpitämisessä, voivat monet lajit kadot pysyvästi. Meidän on tunnustettava perhosten ja muiden hyönteisten tärkeys – niiden tekemä pölytys on olennaisen tärkeää sekä ekosysteemille että maataloudelle", johtaja Hans Bruyninckx sanoo EEA:n sivuilla.

Raportin mukaan niittymäisten elinympäristöjen katoamiseen on kaksi syytä. Yhtäältä hyvillä viljelysmailla siirrytään tehokkaaseen maatalouteen, jossa pellolla kasvaa vain yhtä lajia, jolloin se on biodiversiteetin kannalta steriili. Toisaalta huonommilla viljelysalueilla olevia niittyjä hylätään, jolloin ne alkavat vähitellen kasvaa pusikkoa ja puita.

EEA esittää, että sen perhosindikaattoria voisi käyttää yhtenä onnistuneen maatalouspolitiikan mittarina.

luonnonsuojelu  maatalous  perhoset 
Viite