Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Eduskuntavaalien paikkaennuste

Vihreän Langan eduskuntavaaliennuste 2019

7.2.2019 16.18

Lasse Leipola

Vihreän Langan helmikuun 7. päivä päivitetty vaaliennuste povaa vihreille kahtatoista lisäpaikkaa eduskuntaan. Laskelmassa on huomioitu Helsingin Sanomien gallup tammikuulta sekä Alman ja Ylen gallupit helmikuulta.

Vihreän Langan malli arvioi, että SDP:stä tulee suurin puolue 46 paikalla. Kokoomus saisi 39 paikkaa ja olisi siten toiseksi suurin puolue. Edelliset vaalit voittanut keskusta menettäisi 14 paikkaa ja jäisi 34 paikallaan kolmanneksi.

Vihreät olisi vaalien suurin voittaja ja neljänneksi suurin puolue 27 paikalla. Vaalipiirikohtaiset paikkamäärät näkyvät taulukosta puolueittain (klikkaa isommaksi).


Vihreän Langan ennuste olettaa, että puolueiden valtakunnallinen äänisaalis kasvaa gallup-tulosten arvioimalla tavalla ja että tästä seuraava äänimäärä jakautuu vaalipiireittäin samalla tavalla kuin 2015 vaaleissa.

Vaalien tulokseen vaikuttavat useat tekijät, joita ei huomioida ennusteessa. Näitä ovat muun muassa ehdokasasettelu, äänestysaktiivisuus ja demografiset muutokset. Tulosta kannattaa lukea esimerkkinä yhdestä tavasta, jolla nykyinen gallup-kannatus voi heijastua vaalitulokseen.

Koska sinisten äänien jakautumisesta vaalipiirien kesken ei ole esimerkiksi aiempien vaalien tuloksia, on puolueen kannatusosuuden on oletettu olevan sama kaikissa vaalipiireissä.

Mukana ei ole myöskään mielipidemittauksissa muiden puolueiden ryhmään niputettuja liikkeitä, kuten Harry Harkimon Liike Nyt ja Paavo Väyrysen Tähtiliike, eikä Ahvenanmaan yhtä edustajapaikkaa.


Tämä ennuste ja vaalipiirikohtaiset paikkamäärät päivittyvät gallup-tulosten muuttuessa. Kun huomioidaan Vihreän Langan yhdistelmägallupit viime vuoden maalis- ja syyskuulta sekä marraskuusta 2018 lähtien päivitetyt ennusteet, vihreiden kokonaispaikkamäärä on ollut korkeimmillaan 28 ja pienimmillään 22.

Kuusi paikkaa, jotka ovat Langan laskelman perustella pienestä kiinni, ovat Helsingin vaalipiirin seitsemäs paikka, Uudenmaan vaalipiirin kuudes paikka, Varsinais-Suomen kolmas paikka sekä toiset paikat Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.

eduskuntavaalit  gallup  ennuste  kannatusmittaus  paikkamäärä  vaalipiiri  vaalipiirikohtainen  Vihreät  sdp  keskusta  kokoomus  perussuomalaiset  kd  rkp  vasemmisto 
Lisää aiheesta:


Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.