Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luomupikaruoka leviää toden totta

Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista. Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

3.9.2008

Terhi Brusin

Vihreässä bisneksessä tapahtuu maailmalla todella paljon. On usein perin sattumanvaraista, mitä tästä kantautuu korviimme.

Hyvä esimerkki on tällä sivustolla perjantaina ilmestynyt uutinen luomupikaruuan leviämisestä maailmalla.

Siitä päätellen, miten paljon teksti kertoi yhdestä vastikään aloittaneesta yrityksestä ja miten vähän se antoi informaatiota luomupikaruuan todellisesta leviämisestä maailmalla, on todennäköistä, että tieto on alkujaan päätynyt johonkin uutispalveluun yrityksen itsensä tai jonkun sen perustajien kaverin kautta.

Sillä tavalla asiat usein tulevat julki. Irrallisina isommista yhteyksistään.

En minäkään tiedä koko maailman luomupaikoista, mutta sen verran tiedän vuosien seurannan ansiosta Euroopasta, että veikkaisin Suomen ja ehkä Norjan olevan ne maat, joissa tällä saralla on tapahtunut viime vuosina kaikkein vähiten.

Suomalaistenkin huippukokkien joukossa on sentään monta, jotka puhuvat julkisuudessa luomun ja erityisesti luomulihan paremman maun ja rakenteen puolesta.

Tukholmassa ja sen ympäristössä on ollut jo vuosia useita luomukahviloita ja ruokapaikkoja, joita löytyy netistä Eko-STHLM-oppaasta.

Nyt luomupikaruokaa saa myös Malmöstä. Kööpenhaminassa on useiden pikku luomukahviloiden lisäksi ainakin luomupizzeria ja yksi luomu-gourmetravintola.

Omilla matkoilla koettuja sekä tuttavien ja uutiskirjeiden välityksellä kuultuja luomuruokapaikkoja tulee nopeasti mieleen ainakin Irlannista, Britanniasta, Itävallasta, Sveitsistä, Alankomaista, Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta sekä joistakin itäisemmän Euroopan maista.

Täällä Berliinissä vegetaarisen pikaruuan pioneeri Yellow Sunshine aloitti viitisen vuotta sitten. Perässä on tullut koko joukko luomu- tai luomukasvispaikkoja, joissa käy varsinkin lounasaikaan kuhina.

Oma suosikkini on pari vuotta sitten aloittanut Gorilla Bio Fast Food, joka näyttää jo viidessä osoitteessa, miten monipuolista ja hyvää lähellä tuotettu luomukasvisruoka voi olla.

Gorilla Bio Fast Foodin taustarahoittaja on muuten Gisa Sander, hiustenhoitotuotteista tunnetun Wellan perijätär.

Viimeksi söin Gorillan rennossa pikaruokalassa kivan version Chili con carnesta, jossa liha oli korvattu savustetulla tofulla. Sitä piti kokeilla kohta kotonakin, ja niin tuli hyvien perusruokien listalle uusi “Chili con tofu”.

Jos osut Berliiniin ja olet kiinnostunut luomuruuasta, loisto-osoite on Bergmannstrasse Kreuzbergin kaupunginosassa. Yhden kadun varrelta löytyy Gorilla kauniisti saneeratussa vanhassa kauppahallissa, hyvä luomuravintola Diwan ja pari luomupainotteista kahvilaakin.

Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.Lisää aiheesta:Viite