Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreämpää elektroniikkaa?

Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista. Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

10.9.2008 9.31

Terhi Brusin

Vihreys on päivän sana sellaisissakin yhteyksissä, joista sitä ei ensimmäisenä etsisi.

Tämän vuoden kansainvälisistä messutapahtumista sekä tietotekniikka-alan Cebit Hannoverissa, että Berliinissä äsken päättynyt viihde- ja kodinelektroniikan IFA nostivat sen ykkösaiheekseen.

Tämän viikon alussa täällä Berliinissä järjestettiin kolmas Electronics goes green -kongressi, johon osallistui runsaat 500 elektroniikan parissa työskentelevää ihmistä eri puolilta maailmaa.

Tietoja vaihdettiin esimerkiksi sellaisista aiheista kuin mikroenergiasta, eli laitteiden tarvitseman energian tuottamista minimittakaavassa vaikkapa päivänvalosta tai liikkeestä, ekologisen suunnittelun kansainvälisestä harmonisaatiosta sekä uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen materiaalien mahdollisuuksista ja riskeistä.

Tietotekniikka- ja elektroniikka-alan yrityksissä tapahtuu siis paljon myönteisiä asioita, joista kuluttajalla ei ole aavistustakaan, ellei hän ole aivan tekniikkafriikki.

Pitkään vihertymiseen pakotti lainsäädäntö, mutta nyt tuotekehittelyyn vaikuttaa eniten energian hinta, huomautti Herbert Reichl, kongressin pääjärjestäjän, Frauenhofer IZM-tutkimuslaitoksen johtaja.

Pelkillä teknisillä innovaatioilla ei kuitenkaan säästy mitään, ellei jokin muutu myös kuluttajan päässä.

Surullinen todiste tästä ovat televisiot, joiden sähkönkulutuksen Euroopassa arvellaan tuplaantuvan välillä 2000–2010, koska näyttöjen kasvanut koko tekee tyhjäksi kaikki yritykset käyttää energiatehokkaampaa teknologiaa.

Järjellä ajatellenhan kukaan ei tarvitse ylisuurta taulutelevisiota, mutta joku niissä vain näyttää vetoavan ostajiin.

Saksan it-alan etujärjestö Bitkom osoitti Cebitissä, kuinka paljon energiaa voi säästää vaivattomasti aivan normaalin laitteiden uusimisen yhteydessä.

Bitkom rakensi messuille kaksi tyypillistä toimistoa laitteineen ja työntekijöineen. Ensimmäisessä tekniikka vastasi vuoden 2003 parasta tasoa, toisessa se oli ekotehokkainta mitä tällä hetkellä on tarjolla.

Jälkimmäinen pärjäsi neljäsosalla siitä sähköstä, mitä viiden vuoden takaisilla laitteilla kului.

Pelkkä energiankulutus ei tietenkään riitä ekologisuuden mittariksi, mutta jo siinä voi tehdä todella paljon. Mahdollisuus seurata omaa energiankulutusta reaaliajassa tulee toivottavasti auttamaan sekä kotitalouksia että yrityksiä karsimaan turhaa kulutusta. Mahdollisuudet tähän ovat jo olemassa, mutta vasta siellä täällä käytössä.

Kongressin järjestelyjen parissa työskentelevä ystäväni muuten kertoi, että aiempina vuosina tällaiseen “marginaaliseen tapahtumaan” on ollut vaikeaa saada avauspuhujia ministeriöistä, mutta tänä vuonna tyrkyllä olivat ihan omasta aloitteestaan sekä ympäristö-, kauppa-ja teollisuus- että opetusministeri.

Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.
Viite