Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ruokakaupan viini menee päähän

Natalia Baer / Iiro Törmä

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka perjantai. Natalia Baer / Iiro Törmä

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka perjantai.

16.5.2008

Lena Björklund

Viime viikon torstaina Suomenmaa-lehdessä väitettiin, että Stakesin uusi pääjohtaja Matti Heikkilä kannattaa mietojen viinien myymistä ruokakaupoissa.

Heikkilä kumosi uutisen jo samana päivänä. Hän korosti, että alkoholi on merkittävin kansanterveysongelmamme.

Asuessani pari vuotta Koillis-Italiassa ostin aluksi viinin lähimmästä ruokamyymälästä. Viinimakuni kehittyessä kuitenkin huomasin, että laadukkaita viinejä saa vain erityisistä viinikaupoista.

Tavallisten ruokakauppojen valikoima tyydyttänee eniten niitä, jotka eivät kiinnitä huomiota viinin tasokkuuteen tai pitävät viinin parhaana ominaisuutena sitä, että siitä saa humalan. Ja halvalla, sillä halvimmat bulkkiviinit löytyvät juuri ruokakaupoista.

Heikkilän varovaisuus voi siis olla aiheellista. Etenkin Suomessa.

Haluaisin kuitenkin särön Alkon yksinoikeuteen myydä viinejä. Alko ei ole kovin hyvä viinien sisäänostaja. Ainakin sen valikoima on kapea-alainen.

Miksi Suomessa ei voi olla viinikauppoja, joista voisi ostaa laadukkaita viinejä, jotka joku muu kuin Alko on tuonut maahan? Alko voisi kilpailla siinä rinnalla.

On vaikea kuvitella, että hyvätasoinen viinikauppa imuroisi yksistään humaltumisen vuoksi viiniä juovia.

Sain eilen tekstiviestin ystäviltä Italiassa. He kertoivat ostaneensa vuosittaisen 165 litraa viiniä tutulta maatilalta. Olen jo neljänä kesänä pullottanut vastaavan satsin heidän kanssaan. Niin teen tänäkin vuonna.

Olen kruunukorkin laittaja. Viini juodaan aterioiden yhteydessä seuraavaan kesään mennessä, ja jos vuosikerta on hyvä, sitä annetaan myös lahjaksi.

Ystäväni myös kertoivat, että edessä on cantine aperte, eli viinitilojen avoimet ovet. Teimme kerran kierroksen yhdessä. Tiloilla voi tapahtuman aikana maistella viinejä ilmaiseksi. Myös oikein laadukkaita viinejä.

Eikä siinä kukaan rupea ryyppäämään.

On se vain kumma tämä Suomi humalahakuisuudessaan.

Viite