Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Uuden maailman intohimoa

Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko. Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko.

30.9.2008

Lena Björklund

Pakko myöntää: olen paljon kiinnostuneempi eurooppalaisista viineistä kuin Euroopan ulkopuolisista, koska pidän erityisesti ranskalaisista ja italialaisista viineistä.

Mieltymyksistäni seuraa sokkoutta: en tiedä paljoakaan australialaisista, yhdysvaltalaisista tai eteläamerikkalaisista viineistä ja viinintekijöistä.

Niinpä oli täysi yllätys, kun toisen polven argentiinalainen viinintekijä José Alberto Zuccardi kävi Suomessa ja kertoi, että perheen 700 hehtaarin viinitilasta jo kolmannes on sertifioitua luomua ja vähitellen koko viinitarha.

Vielä enemmän hämmästyttivät Zuccardin kuvaukset siitä, miten Euroopasta tuoduille viinirypälelajikkeille yritetään löytää sopivia kasvupaikkoja viinitilan eri lohkoilta.

Zinfandel, jonka alkuperä juontaa kroatialaisesta Crljenak Kastelanskista (josta myös italialainen Primitivo polveutuu), ei menestynyt, vaikka Zuccardit miten yrittivät etsiä sille sopivaa kasvupaikkaa.

Zuccardin suku on kotoisin Etelä-Italian Avellinosta. José Alberto Zuccardin isä Alberto istutti ensimmäiset viiniköynnökset Argentiinaan Mendozan alueelle 1960-luvun alussa.

Tilalla on jo viidentoista vuoden ajan kokeiltu yli kolmenkymmenen eurooppalaisen lajikkeen kykyä sopeutua valtameren takaiseen ilmastoon. Lajikkeita, joita ei koskaan ennen ole kasvatettu Argentiinassa. Vaikutti siltä, että vain Zinfandel on ollut takapakki.

Italiasta on tuotu muun muassa klassiset eteläitalialaiset valkoiset Vermentino, Fiano di Avellino, Greco di Tufo. Punaisista kokeillaan muun muassa ikivanhaa Aglianicoa, viime vuosina Suomessa kovin tutuksi tullutta Nero D´Avolaa ja Montepulcianoa.

Alkosta saa useita Zuccardien viinejä, mutta ei näistä rypäleistä valmistettuja. Perheelle ominaisimpia rypäleitä ovat Tempranillo ja Malbec.

Edullisimmat Zuccardien viinit ovat hyllyillä, kalliimmat tilausvalikoimassa.

Zuccardin perheen kolmannen sukupolven, José Alberto Zuccardin pojan Sebastianin intohimon tuloksena joukossa on myös kuohuviini, Alkon ainoa argentiinalainen. Se on valmistettu Pinot noir- ja Chardonnay-rypäleiden lisäksi Viognier-rypäleistä.

Zuccardi valmistaa myös luomukuohuviiniä, mutta sitä ei ole Alkossa.

Tällaiselle jääräpäiselle ja välillä aika ennakkoluuloisellekin ihmiselle kuin minä on terveellistä huomata, etteivät pelkästään pienehköt eurooppalaiset viinintekijät suhtaudu tuotantoonsa väkevällä intohimolla, jossa kepulikonsteille ei ole sijaa.

Lisää vihreitä viiniblogeja löydät täältä.







Viite