Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Viinikatekismus tulee

Natalia Baer

Vihreä viiniblogi.
Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko.Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko.

10.10.2008

Lena Björklund

Ensi viikolla Suomessa ilmestyy uusi viinilehti nimeltä Fine. Se tulee samasta kunnianhimoisesta suomalaisesta pajasta kuin Fine Scandinavia ja Fine Champagne Magazine sekä muut kansainväliset Fine-lehdet, joita on jo seitsemän.

Kirjoittajina on Pohjoismaiden tunnetuimpia viiniasiantuntijoita, heidän joukossaan Suomen ainoa Master of Wine, Essi Avellan.

Fine Suomi asettuu varta vasten kilpailemaan Viinilehden ja Glorian Ruoka & Viini -lehden kanssa. Finen porukka ei pidä kyseisiä lehtiä kunnon viinilehtinä.

Finessä tulee olemaan noin 150 sivua ja hinta 9,50 euroa kappale. Kotiin sen voi 15.10. saakka tilata vuodeksi 25 eurolla, sitten vuosi maksaakin jo 45 euroa.

Mitä tämä joukko, joka on tykästynyt Fine-lehtien perustajan, Pekka Nuikin ukkosilmaa odottaviin tummansävyisiin valokuviin, sitten voi antaa tavalliselle viini-intoilijalle?

Päätoimittaja Juha Jormanainen lupaa paljon.

Toisin kuin muissa Fineissä, joissa lähestytään lähinnä kalliista huippuviineistä kiinnostunutta pientä joukkoa, Suomen versiossa arvioidaan Alkon viinejä. Perusvalikoiman lisäksi myös Lippulaivan ja tilausvalikoiman viinejä sekä Ruotsin laivojen viinivalikoimaa ja suomalaisissa ravintoloissa olevaa tarjontaa.

Arvioitavien viinien hintahaarukka pysyy kuulemma 8–30 eurossa.

Jormanainen lupaa lukijoille käyttöohjeita siitä, miten viineistä saa parhaan mahdollisen irti, eli miten nimettyjen viinien kanssa pitää käyttäytyä, jotta ne nautittaessa olisivat parhammillaan.

Kerrotaan mitkä viinit ovat jo ostettaessa hyvässä nautintakunnossa, mitkä kannattaa laittaa vähän odottamaan sitä parasta hetkeä.

Toisaalta neuvotaan sekin, mikä viineistä kannattaa dekantoida, siis kaataa karahviin, ja miten pitkään siinä pitää. Jormanainen joutui äskettäin pitämään jotakin pahalta avattaessa maistuvaa viini karahvissa peräti kuusi tuntia! Mutta sitten se olikin tosi hyvää.

Moisen luulisi tyynnyttävän suomalaisten kuuluisaa humalahakuisuutta.

Ensimmäisessä Fine Suomessa esitellään ja arvioidaan helsinkiläinen ravintola, kirjoitetaan paljon viinin ja kalaruokien yhdistämisestä.

Jormanaisella on myös ilouutinen: Toimitus on maistellut Alkon uutuuksia ja löytänyt useita hyviä viinejä. Niistäkin kerrotaan.

Loppuvuoden numeroissa listataan Alkon 100 parasta viiniä. Ei hassumpaa joulua ajatellen.

Myös parhaat kotimaiset ravintolat luetellaan.

Tähän saakka suomen kielellä ilmestynyt Scandinavian Fine Wine Magazine jatkaa ilmestymistään, mutta muuttuu englanninkieliseksi. Fine-lehtien yhteinen painos ylittää tänä vuonna puoli miljoonaa.

Fine-lehdet perustettiin 2005. Nyt laskeudutaan ensimmäisen kerran tavallisen tallaajan viininautintojen tasolle. Tosin jo tämän vuoden helmikuussa tultiin lähemmäs viininharrastajien enemmistöä, kun Helsinki-Vantaan lentokentälle avattiin Fine Wine Bar.

Siellä voi maistella laseittain hyvinkin vanhoja viinejä, esimerkiksi vuoden 1850 madeiraa. Mikäli neljästä senttilitrasta suostuu pulittamaan 70 euroa. Mutta on siellä erittäin laadukas perusvalikoimakin. Sen hintahaarukka kahdelletoista senttilitralle on noin 6,50–20 euroa.Viite