Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Seitsemän vihreää tyyliä

Natalia Baer

Johanna Sumuvuori ja vaaterekki.
Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia. Hän kirjoittaa ponnisteluistaan joka tiistai. Natalia Baer

Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia. Hän kirjoittaa ponnisteluistaan joka tiistai.

6.5.2008

Johanna Sumuvuori

Olen usein pohtinut vihreiden tyylejä. Vihreät voi jakaa tyyliltään hyvin karkeasti ja väkivaltaisesti kategorioihin. Tässä muutama nopeasti kyhätty stereotyyppi. Toivottavasti innostutte listaamaan niitä lisää!

1. Antennipipot

Piintynein stereotyyppi on se sukankudinta kädessään pitelevä, riihipaitaan sonnustautunut puoluekokousedustaja, johon tv-kamera zoomaa ministerin tai kansanedustajan puheen jälkeen. Tyylin kruunaa usein antennipipo tai joku muu etninen asuste. Tätä tyyliä voi pitää jonkinlaisena vihreiden old school folklorena.

2. Koijärvi-tyyli

Niin ikään vanhan koulukunnan tyyli, johon kuuluu ruutupaita, reisitaskuhousut, kumisaappaat ja ylikasvaneet hiukset tai parta. Parhaana esimerkkinä voisi mainita Ville Komsin, joka marssi kumisaappaissaan eduskuntaan.

3. Liehuviitat

Erilaisiin etnisiin tai suomalaisten suunnittelijoiden kaapumaisiin asusteisiin perustuva naisten tyyli, johon voi yhdistellä myös isoja puukorvakoruja, geometrisia silmälaseja ja kehitysmaakaupasta löydettyjä huiveja.

4. Yliopistohipsterit

Ne maailmantuskaa potevat humanistit – viitaten ennen kaikkea asenteeseen, ei pelkkään tiedekuntaan – jotka kuuntelevat angstista poppia, kipittävät kampuksella tennareissa ja kuluneissa trendifarkuissa, ja joiden lukemistoon kuuluu tenttikirjojen ja sanomalehtien lisäksi myös kiiltäväsivuisia elämäntapalehtiä. Yliopistovihreät myös usein hennaavat tukkaansa, kietoutuvat palestiinalaishuiviin ja käyttävät vihreitä Fjällrävenin takkeja.

5. Kaupunkivihreät

Puistoissa piknikillä käyviä, kohtuullisen korkeasti koulutettuja ja hyvin toimeentulevia maailmanparantajia, jotka rakastavat tiivistä ja viihtyisää kaupunkirakennetta ja asuvat mielellään kerrostaloissa. He käyttävät laadukkaita, tyylikkäitä vaatteita, joita ei haeta halpahalleista. Pari helsinkiläistä vihreää ystävääni keksivät tälle tyylille myös itseironisen termin "Stockan vihreät".

6. Insinöörivihreät

Luonnontieteellisen koulutuksen tai ylipäätään oikean ammatin hankkineet vihreät, joiden ajattelu on rationaalista ja tyyli melko selkeää. Useimmiten tähän tyyliin kuuluu puku, jakkupuku tai muuten vaan helposti valittavat peruskamat, jotka eivät kaappaa liikaa huomiota.

7. Vihreät tavikset

Nykyään vihreys on jo niin normaalia, että aktiivin tai äänestäjän ei tarvitse demonstroida aatettaan pukeutumisessa. Vihreitä on kaikkialla ja kaikenlaisissa vetimissä.

Kategorioita ja niiden mutaatioita olisi hauskaa pohtia loputtomiin. Mihin esimerkiksi sijoittaisimme Jyrki Kasvin, jonka insinöörivihreyteen pitäisi mahduttaa myös sarjakuvapaidat, hatut ja poninhäntä? Jos aikaa olisi rajattomasti, laatisin tyyleistä jonkinlaisen nelikentän, johon ihmiset voisi sijoittaa helpommin.

Lopuksi vielä terveisiä maailman vihreiden kokouksesta. Siellä tyyliniekkoja riitti alkuperäiskansojen sulkahatuista pukuun sonnustautuneisiin kaupunginjohtajiin. Kokouksen sisältöön ja julkilausumiin pääsee tutustumaan vihreiden sivuilla ja Global Greensin omilla sivuilla.

Lisää Sumuvuoren muotiblogitekstejä löydät täältä.

Viite