Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vaatekaapin kevätsiivous

Natalia Baer

Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia. Hän kirjoittaa ponnisteluistaan joka tiistai. Natalia Baer

Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia. Hän kirjoittaa ponnisteluistaan joka tiistai.

13.5.2008

Johanna Sumuvuori

Keväällä on hyvä tilaisuus raivata vaatevarasto läpi, kun villapaitojen ja muiden talvivetimien alta kaivaa kesäkamat esiin. Oman vaatimattoman vaatevarastoni voi jakaa viiteen osaan:

1. Lempivaatteet, jotka käytetään loppuun. Lempivaatteiden historia on loistokas. Niitä on todella rakastettu ja käytetty niin loppuun, että ne ovat täynnä reikiä tai kauhtuneet harmaiksi.

2. Lempivaatteet, jotka pitäisi korjata, parsia tai värjätä. Esimerkiksi kasa paitoja ja mekkoja, joista on ratkennut sauma tai irronnut nappi. Korjausta vailla olevat vaatteet odottavat vain sitä, että ostaisin neulaa, lankaa ja muutaman napin.

Saisin lavennettua vaatevarastoani todella paljon muutamalla parsinneulan pistolla. Sama koskee haalistuneita vaatteita – kotivärjäys pidentäisi niiden käyttöikää melkoisesti.

3. Vanhat vaatteet, joita en ikinä enää käytä, mutta joita ei voi tunnearvosyistä heittää pois – esimerkiksi Lontoosta aikoinaan ostettu hieman mauton Camden Town -t-paita.

Tunnearvovaatteet ovat varsinainen riesa etenkin muuttaessa. Yläasteaikaiset bändipaidat ja housut, joihin ei ikinä enää tule mahtumaan, kuuluvat tähän kategoriaan.

4. Virheostokset, jotka pitäisi saada kiertoon. Myös virheostokset aiheuttavat päänvaivaa. Pahimmillaan ne päätyvät suoraan kierrätyslaatikoihin ilman yhtään käyttökertaa.

5. Hienoimmat vaatteet, kuten iltapuvut ja juhlamekot, joita käytetään hyvin harvoin.

Olen miettinyt, voisiko vaatekaapin riesoista saada tehtyä jotain uutta, hauskaa ja käyttökelpoista. Uuden elämän antaminen vanhoille tavaroille on kierrätystä parhaimmillaan.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Uusi elämä -linkkisivustolta löytyy monta vaihtoehtoa. Yksi firma tarjoaa esimerkiksi ompelupalveluita vanhojen vaatteiden uudistamiseksi.

Vaatekaapin riesoista eroon pääsemiseksi on tietenkin myös sosiaalinen ja hauska keino: tavaranvaihtobileet. Oman ystäväpiirini Tavarataivas-vaihtopiiri on toiminut hyvin. Joku kutsuu piiriläiset kylään ja kaikki roudaavat mukanaan vanhat ja kierrätyskelpoiset vaatteet, korut, kirjat, levyt ja meikit, jotka sitten kasataan isolle vaihtopöydälle.

Vaatteita sovittaessa syödään ja juodaan hyvin ja kierrätetään myös tärkeimmät juorut. Suosittelen tällaisen kerhon perustamista lämpimästi kaikille.

 

Lisää Sumuvuoren muotiblogitekstejä löydät täältä.

Viite