Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tie valtuustoon Hankasalmella

19.5.2017

Marjo Pihlaja

Käyttäjän Marjo Pihlaja kuva
Marjo Pihlaja on Hankasalmen ensimmäinen vihreä valtuutettu. Hän sai kuntavaaleissa eniten ääniä Hankasalmella.

Vihreä aalto tavoitti vihdoin myös Hankasalmen ja vielä komeasti koko kunnan suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä.

Hankasalmi on pienehkö kunta Keski-Suomen puolella Savon reunamilla. Kunnassamme yrittäjyys on tärkeää ja maa- ja metsätalous on monien tulonlähteenä. Kunta on ollut vahvasti keskustan käsissä eikä vihreiden edustajaa ole aiemmin valtuustossa ollut. Ehdokkaita on ollut satunnaisesti 1990-luvulta asti yksi tai kaksi, välillä ei lainkaan.

Koska jälleen kerran oli käydä niin, ettei vihreille tule ehdokasta, päätin viimeisenä päivänä ilmoittautua mukaan. Vihreiden kannatus on pikkuhiljaa noussut myös maaseutukunnissa ja minusta olisi ollut huonoa demokratiaa, jos äänestäjillä ei olisi ollut lainkaan mahdollisuutta äänestää vihreiden arvojen puolesta.


Ehdokkaaksi asettuminen tuli itsellekin hiukan yllätyksenä, enkä ollut varautunut kampanjointiin. Teimme vasemmiston kanssa vaaliliiton, josta seurasi yhteistyö kampanja-aikana.

Molempien puolueiden arvot ovat hyvin samankaltaiset. Vaaliliitto oli luonteva valinta ja toivottavasti myös valtuustossa yhteistyö tulee sujumaan.

Loppujen lopuksi kummankin puolueen ehdokkaat pääsivät valtuustoon omilla äänillään ja saimme molemmat yhden uuden valtuustopaikan – vihreille kaikkien aikojen ensimmäisen. Yhteistyö saattoi kuitenkin lisätä näkyvyyttä. Lisäpaikka jäi alle 20 äänen päähän.


Olisipa ollut vielä toinen ehdokas, joka olisi nuo äänet saanut kerättyä niiltä kyliltä, joissa minua ei tunneta. En usko, että vaalityö somessa ja torilla oli avain suureen äänimäärään. Pikemminkin se työ, jota on tehty ennen kuin vaaleista ja ehdokkuudesta oli tietoakaan: aktiivinen toiminta oman yhteisön hyväksi yhdistyksissä, ammattitausta ja luonnon tinkimätön puolustaminen.

Viite