Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Soini ryhtyi feministiksi

10.6.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Ulkoministeri Timo Soini (ps) on ryhtynyt feministiksi. Miten muuten pitäisi tulkita Soinin ensimmäinen kansainvälinen puhe, jonka hän piti EU:n ministerineuvostossa eilen tiistaina?

Aivan ensimmäiseksi Soini haluaa korostaa tyttöjen ja poikien, naisten ja miesten yhtäläistä pääsyä koulutukseen, yhtäläisiä taloudellisia mahdollisuuksia ja osallistumista poliittiseen päätöksentekoon.

"Olemme päässeet pitkälle sukupuolten tasa-arvon edistämisessä, mutta maissamme monet naiset ja tytöt kohtaavat edelleen syrjintää jokapäiväisessä elämässä – ja liian monet naiset kärsivät väkivallasta kotona, töissä. Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus ja sellaisena se pitää tuomita ja sitä vastaan pitää taistella", Soini sanoo (käännös englannista jutun kirjoittajan).

Soini muistuttaa, että naisten syrjintä haittaa myös talouskasvua, ja että naisten voimaannuttaminen on hyvä investointi.

Toiseksi Soini haluaa puhua kestävästä kehityksestä. Hän toteaa, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat pahimmat maailman köyhimmillä alueilla. Myös luonnonvarojen kestävämmässä käytössä naisilla on Soinin mukaan oltava aktiivinen rooli.

Feministinä allekirjoitan Soinin puheen jokaisen lauseen. Puhe olisi itse asiassa voinut tulla vaikka Soinin ulkoministerikollegan, feminististä ulkopolitiikkaa painottavan Ruotsin Margot Wallströmin (sdp) kynästä.

Soini ja Wallström tapasivat viime viikolla viileän virallisissa merkeissä, eikä Wallström järjestänyt edes tavanomaista lehdistötilaisuutta – se olisi voinut paljastaa ulkoministerien erimielisyyden liian rujolla tavalla, kirjoitti Ylen Ingemo Lindroos.

Mitä Soinin feministinen ulostulo siis tarkoittaa? Onko hän tajunnut, että Wallströmin ja vastaavien kollegoiden kanssa otetuista kuvista tulee maireampia, jos heidän kanssaan puhuu samaa kieltä? Populisti ja pitkän kansainvälisen kokemuksen omaava Soini varmasti tietää, että yleisöjä on erilaisia. Ulkoministerikokouksissa sanotaan yhtä, blogissa töksäytellään toista.

Onko tasa-arvon korostaminen vain tapa mätkiä sdp:tä, joka kohtelee kurjasti entistä puheenjohtajaansa Jutta Urpilaista? Soini on moneen otteeseen kehunut, miten perussuomalaiset valitsi Maria Lohelan, "nuorehkon pätevän naisen" puhemieheksi.

Kertooko tapaus lähinnä siitä, ettei puhuja pääse vaikuttamaan virkamiesten liukuhihnalta tuottamiin puheisiin englannin aksenttia enempää?

Vai voimmeko odottaa Soinilta tämän linjapuheen jälkeen konkreettisia toimia esimerkiksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan? (Kaikki puolueet ovat jo luvanneet löytää noin 40 miljoonaa euroa turvakodeille ja matalan kynnyksen palveluille – konkretiaa odotetaan syksyn budjetissa.)

Ehkä puhe tarkoittaa näitä kaikkia. Odotan uteliaana jatkoa.

Viite