Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maapallo on rikkaiden veroparatiisi

19.4.2016

Jaakko Mustakallio

Käyttäjän Jaakko Mustakallio kuva
Jaakko Mustakallio on Vihreiden nuorten puheenjohtaja.

Panaman paperit tekivät näkyväksi sen, minkä kaikki jo tiesivät. Maailman raharikkaat pohjoismaisia pääministereitä myöten kiertävät veroja ja pohjoismaiset pankit tarjoavat bulvaanipalveluita veroparatiiseista tämän mahdollistamiseksi.

Historian suurimmasta tietovuodosta huolimatta saimme näkyväksi vain pienen osan yhden asianajotoimiston asiakkaista. Mossack Fonseca -vuoto tehtiin vain yhdestä maailman veroparatiiseista, joita EU:n mukaan on maailmassa 31 valtiota. Kuinka monta epärehellistä raharikasta jäikään vielä salaisuusverhojen taakse piiloon?  


Veronkierto on julkisen talouden syöpä. Tax Justice network arvioi, että veronkierrolla valtioilta varastetaan rahaa noin puolet siitä, mitkä ovat globaalit terveydenhuollon kustannukset.

Koska veronkierto vaatii kalliita konsultointijärjestelyitä finanssi- ja lakimaailman huipulta, ovat monimutkaiset verovälttelytoimet lähinnä suuryrityksien ja raharikkaiden ulottuvilla. Veronkierto heikentää PK-yritysten kilpailumahdollisuuksia, lisää rehellisten kansalaisten verotaakkaa ja rapauttaa hyvinvointivaltiota.  

Veronkierto ei kuitenkaan ole luonnonlaki, jota ei voitaisi poistaa yhteiskunnasta. Veronkiertoputken alku löytyy esimerkiksi täältä koti-Suomesta, missä on mahdollisuus kierrättää tuloja verottajalta piiloon lähes ilman kiinnijäämisen riskiä.

Eksoottiset veroparatiisivaltiot ovat kovasta kysynnästä noussut seuraus, jotka EU voisi maailman suurimpana talousalueena painostaa ruotuun.

Muutokset eivät olisi asiantuntijoiden mukaan edes vaikeita, jos poliittista tahtoa löytyisi. Kyse on arvovalinnasta, kun tavallisia ihmisiä vakoileviin valvontakoneistoihin löytyisi aina teknologia ja rahoitus, mutta veronkierron estämisessä asia on liian kallis tai mahdoton.  

Poliittista vaikutusvaltaahan voi ostaa ja veronkierto on iso bisnes. European Corporate Observatoryn mukaan Brysselissä toimii neljä lobbaria jokaista finanssipuolen virkamiestä kohden. Myös Suomessa kuunnellaan samoja konsulttiyrityksiä lainsäädäntötyössä, jotka myyvät tietotaitoaan verotuksen porsaanrei’stä asiakkailleen.


Erityisen kuvottavaa on, kuinka jatkuvasti toistellaan toiminnan olevan lakien ja alan yleisen toiminnan mukaista. Vallanpitäjien tulisi muokata lakejamme moraalikäsityksemme mukaiseksi, eikä tuhota moraalikäsitystämme oikeudenmukaisuudesta surkean lainsäädännön takia!

Näytetään hallitukselle, etteivät vain kaunopuheet riitä. Vaaditaan veronkierto kuriin.

Viite