Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Minne menet Eurooppa?

19.5.2016

Kati Systä

Käyttäjän Kati Systä kuva
Kati Systä on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden hallituksen jäsen. Hänellä on vastuullaan kansainväliset asiat.

Moni on kirjoittanut Euroopan unionin kriisista, mutta samaan aikaan keskustelu yhteisömme tulevaisuudesta ei ole saanut ansaitsemaansa roolia yhteiskunnallisessa keskustelussa Suomessa. Viime viikonloppuna Vinon järjestämässä Väentapaaminen-tapahtumassa keskustelessa aiheesta vaikutti kuitenkin huoli unionin tulevaisuudesta yhteiseltä.

Vino on pitkään tukenut EU:n kehittämistä liittovaltion suuntaan ja itsekin näen tämän suunnan järkevimpänä. Olemme myös parhaillaan pävittämässä Eurooppa-poliittista ohjelmaamme ja aika tälle ei voisi olla parempi, kun unioni täytyy pohtia uudelleen kaikilla tasoilla. Millaisen unionin haluamme, minkä tien Euroopan integraatio ottaa?

Huolimatta siitä, miten Britanniassa äänestetään 23. kesäkuuta, unionin tulee uudistua.


Viimeisimmän Eurobarometer-tutkimuksen mukaan 32 prosenttia EU:n kansalaisista luottaa unioniin ja 39 prosenttia uskoo, että heidän äänellään on merkitystä EU:ssa. Unionissa on poliittinen kriisi, joka johtuu siitä, että EU:lla on laaja päätäntävalta, mutta kansalaisten antama legitimiteetti puuttuu.

Eurooppalaisia arvoja kyseenalaistetaan sekä vasemmalta että oikealta. Usein kuulee kysyttävän, onko meillä varaa siihen tai tähän. Tietysti meillä on varaa, ja oikea kysymys olisikin, mitä olemme valmiita tekemään.

Kysymys, onko meillä varaa auttaa hädänalaisia ihmisiä, on järjetön. Meidän tulee kysyä, mitä olemme valmiit tekemään tai mistä olemme valmiit luopumaan auttaaksemme näitä ihmisiä.


Vihreä Euroopan unioni kantaa globaalin vastuunsa, on edelläkävijä ihmisoikeuksien kunnioittamisessa ja ottaa johtoroolin ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. EU ja kansainvälinen yhteistyö ovat keinoja, joilla voimme katkaista tulevat kriisit.

Meidän täytyy vahtia, ettei päätöksenteko enää katoa suljettujen ovien taakse. Olemme nähneet sitä tarpeeksi neuvotteluissa vapaakauppasopimuksesta EU:n ja USA:n välillä.

Tällöin seisomme eurooppalaisten ja vihreiden arvojen sydämessä. Meidän tulee löytää ratkaisuja yli rajojen ja rakentaa siltoja. Ja toivottavasti voimme tulevaisuudessa unohtaa nämä rajat.

Viite