Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tynkkysen listasta se alkoi

13.11.2015

Vesa Sisättö

Käyttäjän Vesa Sisättö kuva

Sota listoja vastaan muuttaa maailmaa.

Politiikan tutkijat ympäri maailman pitävät vallankumouksellisena innovaationa suomalaista tapaa korjata poliittisten johtajien kömmähdyksiä tekemällä heidän syytöksistään ja päätöksistään jälkikäteen päteviä ja järkeviä.

Sebastian Tynkkysen kokoama lista ylimääräisen puoluekokouksen kannattajista saatiin nopealla lainsäädännöllä kuritushuonetuomion arvoiseksi rikokseksi. Tämä osoittaa, kuinka vakavasta asiasta listaamisessa on kyse”, kertoo politiikan tutkija Gisellamarjukka Vaikee-Sudoku.

”Syvää kauneutta oli myös samaisen muinaisen hallituksen tavassa säätää ensin laki lomarahoista, jotta voisi sitten leikata niitä”.

Erityisesti suomalaisesta mallista on kiinnostuttu maissa, joissa vielä pidetään yllä demokraattista kulissia. Suomi on mallikappale demokraattisesta totalitarismista, jossa lainsäädännöllä tehdään eliitin mielivaltaiset toimet jälkikäteen järkeviksi. Monet demokraattiset diktaattorit ovat olleet oikein tyytyväisiä systeemiin.

Suomen malli on puhuttanut ylenpalttisen perusteellisuutensa vuoksi. Sota listoja vastaan on kuitenkin kiistatta ollut tuloksellista. Tehostunut valvonta on lopettanut listaamisen maastamme lähes kokonaan. Kriitikoiden mukaan tässä on menty liian pitkälle.

”Höpönpöpö. Miten voisi olla väärin lopettaa ranking-listaukset, bestseller-listat ja top tenit? Nehän vain luovat eriarvoisuutta siinä missä ihmistenkin luetteloiminen. Ilmiantajaverkostomme ansiosta olemme onnistuneet käräyttämään jopa ihmisten yksityisiä, salaisia listoja. Viime viikolla raahasimme piiloistaan 326 kansalaista, jotka saivat syytteen seksilistan pitämisestä. Voiko olla härskimpää rikollisuutta kuin listata sänkykumppaninsa?” kysyy rikostentarkastaja Jörkki ”Liemevä Hidalgo” Humppakiehkura.

”Voi toki olla, mutta en nyt ryhdy listaamaan.”

Viite