Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Rangaistuspotku lapsesta

14.6.2013

Juha Honkonen

Minulle ja vaimolleni syntyy alkusyksystä varsinainen kuuma peruna, vauva. Lastenhoidon kustannusten jakamista ajava aloite edennee eduskuntaan samoihin aikoihin.

Porua on jo ehtinyt aiheutua kustannusten laskentaperusteista. Tuleeko lapsemme maksamaan työantajillemme 14 000 tai 5 000 euroa tai jotain siltä väliltä, ei ole oleellista. Tärkeää on, että jatkossa kulut maksettaisiin täysin verovaroista. Näin naisvaltaiset alat eivät enää kärsisi.

Tasa-arvoista kustannusten jakoa vaativa kansalaisaloite on sikäli ainutlaatuinen, että se on kerännyt hyvin vähän allekirjoituksia mutta nauttii suurta kannatusta eduskunnassa. Kansalaisaloite.fi-sivulla asialle on tukensa käynyt antamassa vain noin 16 000 suomalaista.

Aloite ei tule saamaan vaadittavaa 50 000 nimeä, sillä aikaa on vain heinäkuun loppupuolelle. Tällä ei ole väliä, jos Suomen yrittäjänaisten ilmoittama 108 kansanedustajan tuki pitää paikkansa. Eduskunnassa viriää varmasti kiivas keskustelu, sillä kaikkien kustannusten siirto työnantajilta valtiolle rasittaisi julkista taloutta karkean arvioni mukaan noin puoli miljardia euroa vuosittain.

Miten rahat saadaan? Leikkaamalla vai veroja lisäämällä?

Kansalaisaloitteista eduskuntaan on menossa varmasti myös toinen perheitä koskeva asia, aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. Se vasta keskustelua herättääkin. Siinä asetelma on päinvastainen edellä mainittuun nähden: kansan tuki on valtava, mutta kansanedustajissa allekirjoittajia on vielä vähemmistö.

Näiden jälkeen mahdollisuuksia näyttäisi olevan vain yhdellä aloitteella. Se poistaisi pakkoruotsin. Aloite on joutunut vihapuhekeskustelun syövereihin. Sääli, sillä vähemmistön itsestään selviä oikeuksia ei pitäisi käyttää argumenttina enemmistön valinnanvapauden rajoittamiseksi.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite