Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuka kuorii kerman?

4.2.2014

Tuija Brax

Hallitus on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksensä kehyskuntien pakkoliitoksista. Vihreiden puoluevaltuuskunnan tulee käsitellä asia jo siksikin, että kunnallisvaalien alla mutisimme muiden mukana vastustavamme pakkoliitoksia.

Olen huolissani lakiesityksen perustuslaillisista ongelmista, joita tullen perustuslakivaliokunnan jäsenenä puimaan. Perustuslaillisten kysymysten osalta noudatan linjaani: valiokunnan työskentelyrauhan vuoksi en aio ruotia asiaa yksityiskohtaisesti ennen asiantuntijakuulemisten päättymistä.

Yhdyskuntarakenteen eheys, oikeudenmukainen asuntopolitiikka, alueiden eriarvoisuuden kasvamisen torjunta ja joukkoliikenteen sujuvuus ovat peruskauraa vihreässä politiikassa. Luotin vaalilupaustemme vakauteen tässä kysymyksessä, koska minulla oli syy olettaa, että puoluejohto oli miettinyt asian tarkkaan ennen vaalipaneeleita.

Vilpittömin mielin toistin kyselijöille kunnallisvaalien alla, että ajamme vapaaehtoisia kuntaliitoksia ja kaksiportaista metropolihallintoa suurimpien kaupunkien ympärille. Myös pitkä kokemukseni Helsingin kaupunginvaltuustosta velvoittaa. Tiedän mistä on syntynyt turhautuminen vapaaehtoiseen kuntayhteistyöhön.

Vaikka asun Helsingissä, olen tullut valituksi eduskuntaan tälle vaalikaudelle Uudeltamaalta. Keskustelussa ympäryskuntia syytetään kermankuorinnasta eli siitä, että omaan kuntaan poimitaan hyviä veronmaksajia ja kaupunkialueen yhteiset ongelmat ja osa yhteisesti käytetyistä rakenteista maksatetaan keskuskaupungilla.

Vaikka totta toinen puoli, olisi reilua kutsua meitä keskuskaupungin hyväosaisia kermankuorijoiksi, jos pakolla yritämme saada ympäryskuntien hyvät veronmaksajat keventämään verorasitustamme.

Puhe kermankuorinnasta niputtaa ylimielisesti yhteen kaikki ympäryskunnat. Kauniaisissa on aika matala kunnallisvero ja poikkeuksellisen kantokykyisiä veronmaksajia. Nuoruuteni kotikunnan Pirkkalan kasvu 1970 ja -80 -luvuilla perustui siihen, ettei Tampereelta tavallinen palkansaaja saanut mitenkään hartiapankkirakentamiseen tonttia. Silloin oli kermankuorinta kaukana.

Nytkin, vaikka kunnan asukkaiden koulutustaso on yksi maan korkeimpia, perustuvat Pirkkalan hyvät palvelut sosioekonomisten syiden lisäksi myös Tamperetta korkeampaan veroprosenttiin ja joustavaan tapaan tuottaa palveluita. Pirkkala on myös korostanut olevansa valmis kantamaan osuutensa Tampereen seudun yhteisestä taakasta.

Suurimmassa osassa kaupunkiseutuja ymmärretään, että yhteistyön on oltava nykyistä syvempää. Olisi viisasta edetä perustuslaillisessa tahdissa ja hillitä himo kuoria kermaa, puolin ja toisin.

Kirjoittaja on vihreä kansanedustaja.

Viite