Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pimpit ja ihmisoikeudet

23.1.2014

Satu Hassi

Moni Hesarin lukija kauhistui loppiaisviikonloppuna Meeri Koutaniemen kuvasarjasta tyttöjen ympärileikkauksesta Keniassa. Seuraavan päivän lehdessä yksi lukija kommentoi: ”Toivon, että tämä kuva-artikkeli herättää edes joitakin, joilla olisi mahdollisuus vaikuttaa.”

Luin yli 30 vuotta sitten asiasta ensimmäisen kerran. Muistan vieläkin järkytykseni ja ihmetykseni, voiko tällainen tosiaan olla totta.

Onneksi kampanjointi tämän julman tavan lopettamiseksi on alkanut kauan sitten. Joissakin maissa työhön on saatu mukaan myös naisia, jotka ovat itse tehneet leikkauksia.

Kyse on laajemmin tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksista, joihin kuuluu oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen ja seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen.

Kenenkään ei pidä joutua alistumaan seksiin, jota ei itse tahdo. Kaikilla pitää olla oikeus tietoon seksistä, ehkäisystä, raskaudesta, synnytyksestä ja siitä, miten itseään voi suojella sukupuolitaudeilta ja miten odottava äiti voi huolehtia omasta ja tulevan vauvansa terveydestä. Valistusta, terveydenhoitoa ja ehkäisyvälineiden saatavuuden parantamista kutsutaan seksuaali- ja lisääntymisterveystyöksi.

Monet arvokonservatiivit näkevät sanoissa ”seksuaali- ja lisääntymisterveys” punaista, vain abortin. Ironista kyllä, seksuaali- ja lisääntymisterveystyön puute lisää abortteja, koska se lisää ei-toivottuja raskauksia. Laittomissa aborteissa kuolee vuosittain tuhansia ja taas tuhansia nuoria naisia.

Tämän asennevamman vuoksi republikaanipresidentti George W. Bushin aikana USA lopetti rahoituksen seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä kehitysmaissa tekeville järjestöille, myös YK:n väestö- ja kehitysjärjestölle. EU:n ja EU-maiden tuki tälle työlle on tuiki tärkeää.

Sama asennevamma on myös monilla eurooppalaisilla arvokonservatiiveilla. Joka kerta, kun EU-parlamentin päätöslauselmaehdotuksissa esiintyy sanat ”seksuaali- ja lisääntymisterveys”, arvokonservatiivit esittävät kohdan poistamista.

Viime joulukuussa pillupoliisioikeisto repesi riemuun, kun se sai parlamentin täysistunnossa tyrmättyä Edite Estrelan johdolla valmistellun, maltillisen mietinnön seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Tyrmäyksen puolesta äänesti myös suomalaisia meppejä. Tiedot äänestyksestä ovat sivulla www.satuhassi.net.

Veruke, että kyse olisi EU:n toimivallan rajoista, on roskaa. Parlamentti ottaa joka täysistunnossa kantaa ihmisoikeuksiin, myös muissa maanosissa. Seuraavan kerran kun puhutaan seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, toivon jokaisen muistavan, että kyse on myös työstä tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi.

Kirjoittaja on vihreä europarlamentaarikko. Kirjoitus on julkaistu alun perin 17. tammikuuta ilmestyneessä Vihreä Lanka -lehdessä.

Viite