Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pala, roska, pala!

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
turhuuksien rovio. Kevään tullen on syytä ekoherätä ja kärrätä jätteenpolttolaitokseen kaikki ylimääräinen elämästään. Juha Peurala

turhuuksien rovio. Kevään tullen on syytä ekoherätä ja kärrätä jätteenpolttolaitokseen kaikki ylimääräinen elämästään.

26.5.2014

Eno

Jätteenpoltto on käytännössä ympäristöystävällistä, teoriassa ei.

Nimimerkki ”Roskologi” kysyy: Kannattaako sekajätettä, esimerkiksi muovia, laittaa energiajätteeksi? Onko polttaminen ilmastoystävällistä?

Eno vastaa: Kovakalloinen naapurini Oskari Makkonen, joka muutenkin on kävelevä ympäristöongelma, tapasi käsitellä kaikkia jätteitään energiajätteinä. Tai mitä energiajätettä se on kun roskat poltetaan pihalla tynnyrissä, jolloin lämmöt menevät harakoille ja savut naapuriin?

Onneksi tuli loppu mokomalle: tuli levisi jätteenpoltosta Makkosen suuliin, jossa äijällä oli uusi Massikka, joka paloi poroksi. Mystinen onnettomuus, ihan olisi voinut luulla, että joku olisi yöllä laskenut bensaa vanaksi roskienpolttopaikalta Massikan alle.

Jätteen energiakäyttöhän on yksi pitkän linjan riidanaiheita ympäristöpolitiikassa. Ajatuksen tasolla se on hyvinkin järkevä ratkaisu: sen sijaan että jäte läjätään kaatopaikalle muhimaan ja tuottamaan ilmakehään metaania, se poltetaan lämmöksi ja sähköksi, millä voidaan korvata fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Jätteiden sitominen osaksi energiantuotantoa ei kuitenkaan ole kaikkein kestävin strategia, etenkin kun virallisesti on sitouduttu siihen, että jätteen syntymistä yritetään estää.

Jätteenpoltto voisi toimia myös kierrätystä vastaan – miksi nähdä lajittelun vaiva, kun kaiken voi vain tuupata uuniin?

Mutta nykyään tuuli on jätteenpolttoasiassa kääntymässä. Sekajätteen polttaminen on yksinkertaisesti paljon ympäristöystävällisempää kuin kaatopaikalle kasaaminen.

Nykyisissä jätteenpolttolaitoksissa saadaan aika hyvin talteen palamisessa syntyvät mömmöt. Uuniin päätyisi joka tapauksessa se osa jätteestä, jota ei kierrätetä – lajittelu ei siis loppuisi mihinkään.

Jätteenpolttoasiassa teoria ja käytäntö törmäävät mielenkiintoisella tavalla. Teoriassa homma on epäilyttävää, mutta eihän sitä käytännössä voi olla tykkäämättä toiminnasta, jolla saadaan hiilidioksidipäästöjä alas ja kaatopaikkoja pienemmiksi.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite