Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tuomioistuimen kautta

15.11.2013

Juha Honkonen

Moni on ihmetellyt, miksi vihreät on ainoana puolueena näkyvästi vastustanut rajusti uudistuneen Fennovoiman periaateluvan eduskuntakäsittelyä. Lienee paikallaan avata vähintään Vihreän Liiton jäsenille, mikä logiikka taustalla on.

Puolue on ottanut linjan, jonka mukaan laitos tarvitsisi tyystin uuden luvan. Sen myöntäminen taas olisi hallitusohjelman vastaista. Niinpä jos elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) haluaa luvan eduskuntaan, kokoomuksen pitäisi kävellä vihreiden ja ehkä myös vasemmistoliiton yli.

Tällöin kiista kulminoituisi siihen, haluaako pääministeripuolue hajottaa hallituksen.

Hallitus odottaa ensi kesänä valmistuvaa työ- ja elinkeinoministeriön selvitystä. Siinä otetaan kantaa siihen, onko muuttunut hanke enää se sama, jolle eduskunta antoi periaateluvan 2010.

Ei tarvitse olla meedio nähdäkseen, ettei vanha lupa voi enää päteä. Voimalasta on vaihtunut reaktorin valmistaja, koko ja tyyppi sekä suurin omistaja.

Vihreiden taktiikkana on estää periaateluvan täysistuntokäsittely, sillä sieltä tulisi kuitenkin tappio. Sen sijaan puolue toivoo luvan kaatumista tuomioistuimessa.

Fennovoiman on haettava rakennuslupaa toukokuuhun 2015 mennessä. Jos nykyisenlaisen Fennovoiman periaatelupaa ei ole käsitelty eduskunnassa, ympäristöjärjestö tai joku muu vie tapauksen varmasti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Jos KHO päätyy kaatamaan hankkeen, vihreät voittavat ainakin aikaa.

Periaatelupa luultavasti ponnahtaisi takaisin eduskuntaan ensi vaalikauden aikana. Koko prosessiin menee kuitenkin niin kauan, että yhteiskunnan suhtautuminen ydinvoimaa kohtaan saattaa hyvinkin muuttua nykyistä negatiivisemmaksi.

Jo nyt kaksi kolmasosaa suomalaisista vastustaa Talouselämän kyselyn mukaan lisäydinvoimaa rakenteilla olevan Olkiluoto-3:n jälkeen.

Ja voihan olla, että Fennovoima kaatuu ennen lupasotkua omistuspohjan romahtamiseen.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite