Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tupo syntyi, jihuu?

1.11.2013

Juha Honkonen

Elisa, Aktia, STT, Stora Enso, UPM, STX, Accenture, Tieto, Aller, Valmet, Metso, Mtv3... Irtisanomis- ja yt-ilmoituksia on syksyn mittaan putkahtanut kuin vahveroita näreikköön.

Eihän tässä näin pitänyt käydä – Elinkeinoelämän keskusliitto EK on saanut rutistettua kaksi saavutusta nimenomaan työpaikkojen säilyttämisen varjolla. Ensin meni läpi itäeuroopalta haiskahtava yhteisöveron jättialennus ja sen jälkeen inflaatiota pienemmät tupo-korotukset.

Yritykset kiittävät – potkimalla väkeä kortistoon. Samaan aikaan kasvaa niin talous kuin työttömyyskin. Hullua.

Suomi ottaa länsinaapurista mallia fiiliksen mukaan. Yritysverojen alennuksessa kilpasille lähdettiin, mutta työntekijöiden palkankorotuksissa luotiin oma, pihi linja.

Ruotsissa lähivuosien palkankorotukset ovat yli viisinkertaisia verrattuna viikko sitten syntyneeseen Suomen tupo-sopimukseen. Suomalaisten ostovoima heikkenee, sillä hinnat nousevat palkkoja ripeämmin.

EK ja hallitus ovat perustelleet kumpaakin päätöstä kilpailukyvyllä. Siitä on tullut mantra, jonka merkitys on hämärtynyt.

Veikkaanpa, ettei yhtä ainutta yritystä siirry esimerkiksi Ruotsista Suomeen pienemmän yhteisöveron perässä. Näin ei ole tapahtunut verokisan takia ennenkään. Kiina-ilmiötäkään muutos ei pysäytä, sillä kustannuserot kaukoitään ovat jatkossakin valtavat.

Vaikka ottaa huomioon kehysriihessä tehdyt muiden yritysverojen kiristykset, valtio ottaa takkiin 326 miljoonaa euroa. Se katetaan ottamalla lisää velkaa meidän pienten ikäluokkien iloksi.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite