Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Urheilu, viimeinen piraattilinnake?

16.5.2013

Lasse Leipola

Netflix, Viaplay ja muut vastaavat palvelut ovat vihdoin tekemässä elokuville ja TV-sarjoille sen, minkä Spotify ja YouTube tekivät musiikille. Ne ovat järkevästi hinnoiteltuja, laillisia palveluita, joiden avulla viihde on laittomia vaihtoehtoja helpommin saatavilla.

Parannettavaakin riittää. Esimerkiksi C More -maksukanavan sisältöä verkossa tarjoavassa Filmnetissä on saatavilla vain rajallinen määrä kunkin sarjan jaksoja, joten omista sarjamaratoneista on turha haaveilla. Iron Sky -ohjaaja Timo Vuorensola haukkui huhtikuussa HBO Nordic -palvelun kuvanlaadun ja ilmoitti maksavansa palvelusta, mutta lataavansa jaksot Pirate Baysta.

Vuorensolan temppu tuli mieleeni sunnuntaina, kun totesin Katsomo-palvelusta ostamani Valioliiga-ottelun kuvanlaadun heikoksi verrattuna moniin laittomiin verkkolähetyksiin. Seitsemän euroa on myös posketon hinta yhdestä ottelusta.

Suorien urheilulähetysten Spotifyta ei vielä ole. Jalkapallon suhteen markkinoilla ovat vain Ylen Areena, Urho Play ja Katsomo. Näiden esittämät ottelumäärät ovat kuitenkin laittomaan tarjontaan ja netin mahdollisuuksiin verrattuna varsin vaatimattomia.

Siksi moni käyttää matsien katsomiseen vastaavia hämäriä keinoja kuin musiikin kuuntelemiseen kymmenen vuotta sitten.

Vaikka katseleminen on maksutonta, pyörii laittomissa ”striimeissäkin” rahaa. Sivustojen ylläpitäjät myyvät ilmeisen suosituille sivuilleen mainoksia. Mahtavatkohan esimerkiksi Itella, Terveystalo, Zalando ja Ellos tietää, että ne tällä tavalla osallistuvat laittomien urheilulähetysten rahoittamiseen?

Hyvä valikoima, laatu ja toimintavarmuus yhdistettynä laillisuuteen, kohtuulliseen hintaan sekä vähemmän häiritseviin mainoksiin avaisivat lompakkoni.

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka haluaisi irtisanoa maksukanavapakettinsa.

Viite