Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vaalit vaisuuden tuolla puolen

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

23.5.2014

Vesa Sisättö

Kansalaisten EU-vaaleja kohtaan osoittama kiinnostumattomuus on saavuttamassa uuden asteen. Tutkijat pelkäävät, että vaalit putoavat tapahtumattomuushorisontin alapuolelle. Tällöin se, äänestääkö EU-vaaleissa kukaan, ei kiinnosta ketään.

”Eurovaaleja kohtaan tunnettu olematon kiinnostus näkyy siinäkin, että aihetta on vaikea tutkia. Tutkimusryhmämmekin unohti toistuvasti, että se oli varsinainen aiheemme. Kesken tutkimusta ajauduimme julkaisemaan artikkelikokoelman pientilallisten äänestyskäyttäytymisestä vuoden 1978 presidentinvaaleissa, koska se oli kiinnostavampaa”, kertoo yliassistentti Yugli C. Dirl’anda-Yodlei Oulun yliopiston äänestymiskäyttäytymisentutkimuslaitokselta.

Vaisuudesta kertoo sekin, että Suomen kymmentä europarlamenttipaikkaa tavoittelee vain kolme ehdokasta: Virtaskan hullu kissa, Kengänpohjasta löytynyt... jokin ja Iki-Paavo Väyrynen.

Väyrysen On EU:sta jaarittelemi­sen aika on näiden vaalien ainoa vaalikirja. Kengänpohjasta löytynyt... jokin on julkaissut pari podcastia, mutta ne eivät ole olleet suosittuja. Vaalikeskustelua on käynyt lähinnä Virtaskan hullu kissa, joka antoi jonkinlaisen lausunnon koskien integraatiopolitiikan välineiden kehittämistä, tai niin Virtaska ainakin väittää.

Lopullisena niittinä Suomen maalinkuivumisen seuraajat ry ilmoitti maanantaina luopuvansa EU-vaalien tarkkailusta. Hieman toivoa antaa se, että yhdistyksen mukaan luopumisen syy ei ollut EU-vaalit vaan se, että samaan aikaan osuva Halsuan ABC:n rakennustyömaan aidan maalin kuivumisen tarkkailu on vaan niin paljon kiinnostavampaa.

Ahmaongelmaan etsitään ratkaisua

Lappia piinaavat ahmat saattavat olla pian historiaa, jos suunnitelmat niiden aiheuttaman ongelman poistamiseksi toteutuvat. Lapin kolme vielä hengissä olevaa ahmaa raateli viime vuonna kaikkiaan 261 997 poroa.

”Ahma on kaamea peto, joka saalistaa epäeettisillä tavoilla. Sen uhrit kituvat ennen kuolemaa”, valittaa Suomen Luonto Watch -yhdistyksen puheenjohtaja Marxina Maxima Luxory-Barricada.

”Olemme ajaneet lainsäädäntöä, jonka perusteella ahmat varustettaisiin heti tappavilla myrkkyhampailla, mutta tuloksetta. Joten meistä on ihan sama mitä niille otuksille tapahtuu.”

Lapin loppuja ahmoja onkin suunniteltu poistettavaksi tavalla tai toisella. Paikalliset vastustavat  ahmojen siirtoa pois poronhoitoalueelta.

”Ihan helvetisti tekisi mieli mennä vaan ammuskelemaan niitä, mutta tässä on nyt hiukan mutkia matkassa. Miten käy ahmoista saatujen petokorvausten? Olemmekin esittämässä mallia, jossa ahmatappiot korvattaisiin kylvämällä maastoon jalkaväkimiinoja, joiden tappamista poroista maksettaisiin sitten korvauksia”, kertoo apulaisporohenkilö B.B.B. Badtothebone.

Viite