Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Antakaa töitä, värillä ei väliä

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

20.2.2009

Taina Ahtela

Vielä muutama kuukausi sitten näytti siltä, että Seattlen alue selviää talousahdingosta muita paremmin, pintanaarmuilla. Sitten alueen suuret työllistäjät alkoivat irtisanoa: Starbucks, Microsoft, Boeing...

Yhdysvalloissa irtisanottiin tammikuussa lähes
600 000 ihmistä. Kaikkiaan vuoden 2007 joulukuun jälkeen maasta on kadonnut yhteensä 3,6 miljoonaa työpaikkaa. 

Ei ihme, että kaikki puhuvat nyt työpaikoista, etenkin vihreistä sellaisista. Presidentti Obaman hallinto on maalannut kuvaa jopa kolmesta miljoonasta vihreästä työpaikasta, joita investoinnit puhtaaseen energiaan ja energiatehokkuuteen luovat tulevan kahden vuoden aikana.

Tällaisia hankkeita ovat muun muassa tuuli- ja aurinkoenergia, energiapihit rakennukset, joukkoliikenne, älykäs sähköverkko ja seuraavan sukupolven biopolttoaineet.

Ammattiliitot ja ympäristöjärjestöt yhtyvät kuoroon. Ammattijärjestö AFL-CIO perusti kuun alussa vihreiden työpaikkojen keskuksen ja Washington D.C:ssä järjestetty Green Jobs, Good Jobs-konferenssi keräsi yhteen yli 2 500 ihmisiä.

Mutta lohduttaako puhe vihreistä työpaikoista Boeingin tai Chryslerin portista viimeistä kertaa kävelevää Smithiä tai Brownia? Menköön musta työpaikka, tervetuloa vihreä tulevaisuus!

Kolme miljoonaa viherkaulustyöpaikkaa on kova tavoite, etenkin kun taantuma on pannut jäihin myös aurinko- ja tuulivoimahankkeita.

Esimerkiksi Michiganin osavaltiossa, jota talouskriisi on lyönyt erityisen kovalla kädellä, kuvernööri Jennifer Granholm toivoo vihreistä investoinneista pelastusta. Mutta kun pelkästään autovalmistajat GM ja Chrysler potkivat pellolle kymmeniä tuhansia ihmisiä, epäilijöiden mukaan muutamia satoja ihmisiä työllistävät uudet tehtaat ovat laiha lohtu.

Vihreiden työpaikkojen ympärillä oleva hype hyödyttää varmasti tukia ja verohelpotuksia etsiviä puhtaan teknologian yrityksiä. Jos hyvin käy, Obama onnistuu tavoitteessaan ja elvytyspaketti luo sillan uuteen vihreämpään talouteen ja sillanrakentajiksi tarvitaan miljoonia Smithejä ja Browneja.

Pahimmassa tapauksessa monelle käy kuten The Nation -lehden haastattelemalle pittsburghilaiselle Chester Throwerille. Vihreistä työpaikoista innostunut Thrower aloittaa tässä kuussa 350 dollaria maksavan kymmenen viikon aurinkopaneeleiden asennuskurssin.

Ainoa ongelma on, ettei hänen kotiseudullaan ole tällä hetkellä töitä aurinkopaneeleiden asentajalle.

Kirjoittaja tutustuu vihreään verkkomediaan Seattlessa, Yhdysvalloissa. Lisää vihreää Amerikkaa löydät täältä.

viherkaulustyöpaikat  viherelvytys 

Viite