Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Asunnoton ei saa äänestää

17.9.2008

Jussi Karmala

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa talouden huono tila lisää yleensä demokraattien kannatusta. Mutta samalla pankkikriisi heikentää kaikkien puolueiden kannatusta, kun amerikkalaiset alkavat menettää subprime-luotoilla ostettuja asuntojaan.

Monissa osavaltiossa äänestäjillä pitää olla vakituinen kotiosoite. Jos pankkikriisi on vienyt talon alta, eikä vakituista osoitetta ole, voi äänestäminen osoittautua yllättävän vaikeaksi.

Ja vaikka äänestäminen onnistuisikin sukulaisten luo muuttamalla, eivät monet amerikkalaiset tiedä oikeuksistaan.

Amerikkalaisten mieliin on nimittäin iskostunut ajatus, että jos olet asunnoton, et myöskään saa äänestää. Harhaluulo pohjautuu siihen, että esimerkiksi raskaista rikoksista tuomitut kansalaiset menettävät monissa osavaltioissa äänioikeutensa.

Yhdysvaltain vaalikäytäntöjä valvova Election Assistance Commission aikoo julkaista asuntokriisin vuoksi äänestysoppaan vaalien alla. Opas korostaa, että myös väliaikaisessa osoitteessa asuva amerikkalainen voi rekisteröityä äänestäjäksi.

Tämä on tärkeä tieto monelle. Obaman ja McCainin vaalikamppailu on herättänyt amerikkalaiset ennen näkemättömään vaali-intoon. Kaikki haluavat äänestää.

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.

Viite