Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sailaksen uusi lista

24.10.2008

Jussi Karmala

Suomea uhkaa seuraavan 20 vuoden aikana työvoimapula, jollaista ei ole maailmanhistoriassa ennen nähty, sanoi valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas työvoimapulaa käsittelevässä seminaarissa torstaina Helsingissä.

"Eikä valmiita toimintamalleja maailmalta ole", komppasi työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelman ohjelmajohtaja Rauno Vanhanen. Matti Vanhasen veli, muuten.

Nykäisin Sailasta tämän harmaan puvun hihasta ja kysyin, että mitenkäs tämä ongelma ratkaistaan. Sailas, tuo virkamiesten virkamies, mietti hetken ja laati Vihreälle Langalle uuden Sailaksen listan.

Näin Sailas pitää Suomen käynnissä väestön vanhetessa:

1. Työuraa on pidennettävä

"Nyt täytyy panostaa erityisesti siihen, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat aloittavat ja päättävät opintonsa nykyistä nuorempina. Nykyiset toimet opintojen vauhdittamiseen eivät riitä. Kyse on kulttuurista, joka on syöpynyt yliopistojen opetukseen ja opiskelijoihin.

2. Työttömyyttä vähennettävä

"Talouskriisistä huolimatta työnantajien ei kannata lähteä irtisanomisiin, sillä osaavasta työvoimasta on pian huutava pula."

3. Työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä

"Painotan kuitenkin kotimaisen työvoiman käyttöönsaamista. Valtaväestö ei voi jatkaa niin, että valmistutaan kolmekymppisinä ja siirrytään eläkkeelle kuusikymppisinä, ja maahanmuuttajat tekevät työt.

Sailaan hyvä lista. Vai mitä, opiskelijajärjestöt?

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.

Viite