Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ei suopaa koneeseen

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Lisää mäntysuopaa! Seuraavat kolme paikkaa vaativat vaahtopesua: Havia Amanda, Lahden vesiurut ja Päijänne-tunneli.Juha Peurala

Lisää mäntysuopaa! Seuraavat kolme paikkaa vaativat vaahtopesua: Havia Amanda, Lahden vesiurut ja Päijänne-tunneli.

23.11.2009

Eno

Mäntysuopa on monikäyttöistä, mutta rajansa kaikella.

Nimimerkki ”Aatteelle uskollinen miespyykkäri” kysyy: Terve Eno, nyt olis tarjolla oikein miehinen kysymys – käytän pyykinpesussa testimielessä Havu-mäntysuopaliuosta. Se on yli puolet halvempaa kuin tavallinen halvinkin konepesuaine. Onko valintani ympäristöystävällinen? Entä – hajottaako mäntysuopa pesukoneeni? Mikä olisi harmi, sillä vaikka olenkin mies, en osaa korjata sitä.

Eno vastaa: Mäntysuopa on perinteinen luontoystävällinen saippua. Se hajoaa nopeasti maaperässä eikä sen pitäisi rasittaa vesistöä niin paljon kuin synteettisiä tensidejä sisältävät pesuaineet. Mäntysuovan sisältämä mäntyöljykin syntyy sellunkeiton sivutuotteena.

Mäntysuopaa ei kuitenkaan saa käyttää perinteisessä mattolaituripyykissä, sillä sen hartsihapot ovat vahingollisia kaloille.

Mäntysuopa on monikäyttöinen, mutta sinuna en laittaisi sitä pyykinpesukoneeseen. Kone voi oikeasti hajota. Sekä tiski- että pyykkikoneissa käytetään matalavaahtoisia pesuaineita, koska vaahto saattaa päästä koneissa paikkoihin, joihin sen ei pidä päästä.

Se, että viemäriveteen päätyy muutama loraus vähän epäekologisempaa pesuainetta ei ole mitään sen ympäristökatastrofin rinnalla, jos iso kodinkone hajoaa kaatopaikkakuntoon kokeilujesi seurauksena.

Se ei myöskään ole hyvää taloudenpitoa, vaikka säästätkin pesuainekuluissa pari lanttia suopaa käyttämällä.

Miehisyyden korostaminen koneita korjaamalla on niin out. Kokeile plastiikkakirurgiaa: asennuta lisää selkäkarvoja tai toiset kulkuset.

Lisää enon vastauksia löydät täältä.

Viite