Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Epävarma aurinko

Juha Peurala

Bissestä aurinkoenergiaa! Kesän auringosta saadaan lämpöä talvella, kun terassiväen bissepissa ja aurinkohilse kerätään talteen ja poltetaan voimalassa. Juha Peurala

Bissestä aurinkoenergiaa! Kesän auringosta saadaan lämpöä talvella, kun terassiväen bissepissa ja aurinkohilse kerätään talteen ja poltetaan voimalassa.

10.8.2009

Eno

Aurinko ei anna kaikkeaan Suomessa, mutta paljon kumminkin.

Nimimerkki ”Epätietoinen Pöljältä” kysyy: Kauanko saamme odottaa sitä, että aurinkosähkö on kilpailukykyinen vaihtoehto energiantuotannossa? Koska se päivä koittaa Suomessa?

Eno vastaa: Jotkut asiat pysyvät, kuten epätieto Pöljällä. Muistaakseni olen ennenkin torpannut aurinkoenergiavisioitasi, mutta menköön.

Ei silti, aurinko on erittäin lupaava energialähde. Maapallon mittakaavassa aurinko säteilee tujakasti energiaa: tunnissa tulee ihmiskunnan vuoden tarve täyteen. Ongelma on aurinkoenergian kerääminen talteen.

Valistuneet arvioivat, että aurinkosähkö on kannattavaa ja kilpailukykyistä Keski-Euroopassa joskus 5–10 vuoden kuluttua. Siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten muiden energialähteiden kannattavuusmuutokset.

Aurinkoenergia voi olla kannattavaa jo nyt yhdessä asiassa, mutta toisessa taas ei. Erämaamökille on varmasti kannattavampaa pystyttää aurinkopaneeli kuin vetää sähköpiuha.

Suomessa aurinkoenergia ei tule koskaan olemaan kokonaisratkaisu. Saamme toki aurinkoa keskimäärin yhtä paljon kuin keskieurooppalaiset, mutta 90 prosenttia siitä osuu maalis–syyskuun välille. Talvella on kolme käytännössä pimeää kuukautta, jolloin energia pitäisi hankkia muusta lähteestä.

Aurinkosähkön kannattavuus on myös poliittinen kysymys. Saksassa on lisätty merkittävästi aurinkosähkön tuotantoa, kun tavalliset kuluttajatkin on otettu syöttötariffijärjestelmän piiriin. Omasta aurinkopaneelista verkkoon siirretystä sähköstä voi siis saada korvauksen, joka peittää alkuinvestoinnin kuluja.

Suomessa syöttötariffeja kaavaillaan vasta ison mittakaavan tuuli- ja biokaasulaitoksille ja nihkeästi sinnekin. Kirjoitapa kansanedustajallesi asiasta!

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite