Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hurskaita tekoja

5.12.2008

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Vihreys on tänä vuonna lyönyt itsensä läpi suomalaisessa yhteiskunnassa ihan uudella tavalla. Ilmastonmuutoksesta puhuvat jo kaikki, Helsingin Sanomia, Kauppalehteä ja konservatiivisimpia poliitikkoja myöten.

Vihreän Langan toimitus päätti etsiä tämän muutoksen tekijöitä ja antaa heille maailmanhistorian ensimmäiset Vihreä Lanka -palkinnot.

Emme niinkään halunneet palkita Vihreän liiton poliitikkoja, ympäristöaktiiveja tai muita ilmiselviä tapauksia, jotka ovat puurtaneet näiden asioiden eteen jo vuosia.

Etsimme ennen kaikkea uusia nimiä, jotka ovat tehneet ekotekonsa yllättävissä yhteyksissä. Halusimme antaa mainetta, kunniaa ja kunniakirjat sankareille, jotka ovat luoneet uutta modernia yleisvihreyttä.

Kategoriat syntyivät helposti: kansalaisrohkeus, kulttuuriteot, puurtajat, yllättäjät. Mausteeksi pientä kivaa, kuten vuoden uudissanat ja lausuntoautomaatit.

Helppoa oli myös listata tökeröimpiä viherpesuyrityksiä ja vuoden turhimpia ilmastojulkkiksia. Kaikki muistivat jalkapalloilija Aki Riihilahden veretseisauttavan lupauksen ”ajaa auton sijaan pyörällä harjoituksiin kerran viikossa – jos ei sada.”

Mutta sitten tulikin tenkkapoo. Homma muuttui vaikeaksi heti, kun aloimme etsiä tekijämiehiä ja -naisia.

Kävi ilmi, että vaikka poliitikko kuin poliitikko ja yritys kuin yritys vakuuttaa olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta, teot ovat yhä vähissä. Kaikenlaista mielipidetason lätinää, oikeaoppisuutta ja vihreää hurskautta on kyllä riittänyt.

Ankaran lehtien selaamisen ja muutaman palaverin jälkeen löysimme onneksi myös palkinnon arvoisia tekoja. Tanja, Tea, Tapio ja te mainiot miehet sähköisissä autoissanne – valinta oli helppoa, koska ehdokkaiden joukko oli niin pieni. Mutta sen arvokkaampi teidän esimerkkinne on.

Olkoon Vihreä Lanka -palkinnon saajien valinta vaikeampaa jo ensi vuonna!Lisää aiheesta:Viite