Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maailma tukehtui tavarakasoihin

28.11.2008

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Moni on syksyn mittaan päivitellyt, miten kourallinen vastuuttomia pankkipelureita onnistui saamaan aikaan maailmanlaajuisen talouskriisin.

Vastaus on, etteivät he onnistuneetkaan. Talouslama ei johdu muutamasta huijarista ja huonosta pankkivalvonnasta, vaan globaalin talousjärjestelmän vääristymistä.

Lähikuukausina nousee varmasti esiin asiantuntijoiden tulkintoja siitä, mikä kaikki meni pieleen, mutta joulukuun alkamisen kunniaksi esitän omani: Talous tukehtui tavarakasoihin.

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana maailmasta on tullut valtava kulutustavaratehdas, jossa alihankintaverkostot risteilevät maasta toiseen.

Länsimaiset merkkitavarafirmat ovat muuttuneet tyhjiksi kuoriksi. Ne eivät valmista eivätkä varastoi mitään, eivätkä sido pääomiaan mihinkään.

Sen sijaan ne ovat kehittäneet hankintaketjunsa niin ohuiksi ja tehokkaiksi, että voivat maksaa alihankkijoilleen vasta, kun kuluttajan käsi jo hamuaa pakkausta kaupan hyllyltä.

Tällainen ”just in time” -periaatteella toimiva halpatuotanto on hukuttanut maailman krääsään. Se on tehnyt vaatteista, leluista ja kännyköistä niin halpoja, että ne ovat lähes kertakäyttötavaraa.

Samalla se on tehnyt globaaleista kulutustavarafirmoista haavoittuvia. Kun yritykset eivät enää investoi eivätkä säästä, ne voivat jakaa kaikki voittonsa osinkoina omistajilleen. Siksi pienikin kriisi velkarahan saatavuudessa voi nyt kaataa koko systeemiin.

Tiukoilla on myös ultraohueksi piiskatun hankintaketjun loppupää, joka on pakotettu elämään kädestä suuhun. Kiinassa suljetaan jo tehtaita.

Näitä asioita on hyvä miettiä näin joulun ja taantuman aikaan, kun moni taho patistaa suomalaisia ostoksille. Turha tavara pilaa ilmaston ja tukehduttaa lopulta myös talouden.

Viite