Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kaatuuko Lex Cronberg?

8.5.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Vihreän Liiton menestys vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ratkaistaan pitkälti jo ensi viikon lopussa, jolloin puolue valitsee itselleen uuden puheenjohtajan. Anni Sinnemäestä halutaan puolueelle ennen kaikkea eduskuntavaalien keulakuva.

Sitä seuraavien vaalien tulos onkin sitten isommissa käsissä. Vuonna 2015 ei ehkä ratkaisekaan, kuka vihreitä johtaa, vaan saako nykyinen hallitus liikkeelle vaalijärjestelmän uudistamisen. Uudistuksen on määrä astua voimaan 2015.

Vaalijärjestelmän perusongelma on, että muuttoliike on kasvattanut vaalipiirien välisiä kokoeroja. Dramaattinen esimerkki nykyjärjestelmän epäreiluudesta oli Tarja Cronbergin kohtalo vuonna 2007. Hän ei tullut valituksi eduskuntaan vaikka sai lähes 12 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

Cronberg ei ollut ainoa ehdokas, jonka äänestäjät kokivat itsenä petetyiksi. Viime vaaleissa meni vastaavalla tavalla hukkaan yli 200 000 ääntä.

Sami Borgin ja Heikki Paloheimon tutkimuksen mukaan pienissä vaalipiireissä äänestysprosentit ovat laskeneet ja taktikointi lisääntynyt. Niissä ei enää äänestetä ensisijaista ehdokasta vaan todennäköistä läpimenijää.

Kun usko yhtäläiseen äänioikeuteen häviää, koko demokratia on vaarassa. Siksi ei voi kuin ihmetellä, miten röyhkeästi isot puolueet ovat kehdanneet vetää asiassa kotiinpäin.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan vihreät ja Rkp ovat jo suostuneet Suomen oloissa hyvin korkeaan 3,5 prosentin valtakunnalliseen äänikynnykseen, mutta sekään ei kokoomukselle riitä. Suomen suurin puolue on valmis kaatamaan koko Lex Cronbergin detaljien takia.

Kun iso puolue kiusaa pienempiä ihan vain koon perusteella, sitä voi kutsua hallituskiusaamiseksi.

Viite