Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lääkkeitä köyhille

15.5.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Onko peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) viimeistelemässä sitä, minkä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) aloitti: tuhoamassa suomalaisen lääketurvallisuuden?

Hyssälä on ajanut Lääkelaitoksen siirtämistä ensi syksynä Kuopioon kuin käärmettä pyssyyn. Hän ei ole perääntynyt, vaikka Lääkelaitoksen parhaat asiantuntijat ovat yksi kerrallaan irtisanoutuneet.

Nyt Paula Risikko, joka on peruskoulutukseltaan sairaanhoitaja, on antamassa sairaanhoitajille reseptinkirjoitusoikeuden.

Ihan vapaasta reseptioikeudesta ei sentään ole kyse. Lain rinnalle laaditaan asetusmuotoinen lista lääkkeistä, joita sairaanhoitajat voivat määrätä. Hoitajat saavat pikakoulutuksen näistä lääkkeistä ja niillä hoidettavista sairauksista.

Tarkoitus on tehostaa terveyskeskusten työnjakoa. Jos esimerkiksi diabeteshoitaja voi uusia diabeteslääkkeen, lääkärin aikaa ei tuhlata. Väitetään, että potilas hyötyy, kun saa tavata edes sitä hoitajaa vähän useammin.

Tämä on tietenkin höpönlöpöä. Lääkäri voi nykyäänkin kirjoittaa reseptin vaikka vuodeksi kerrallaan. Ja huonosti ovat terveyskeskuksen asiat, jos kroonikon vuositarkastuksen tekee hoitaja eikä lääkäri.

Ja huonostihan ne asiat tässä taloustilanteessa ovat. Lakiuudistuksen ja laman yhteisvaikutus on vaarallinen. Se voi jättää vähävaraiset suomalaiset halpojen paljasjalkalääkäreiden varaan. Laki ei koske yksityistä terveydenhuoltoa, joten potilasturvallisuus vaarantuu vain terveyskeskuksissa.

Lakiluonnos on saanut kriittiset arviot lääkäreiltä, yliopistoilta ja jopa sairaanhoitajia kouluttavilta ammattikorkeakouluilta, mutta esitys näyttää menevän ensi syksynä eduskuntaan.

Viite