Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kakkain energiaa

Juha Peurala

Havainne piirros kakkavoimalasta.
No shit! Pispalan haulitorniin sijoitettavassa käymälävoimalassa otetaan biokaasun lisäksi talteen putoavan kakan huima potentiaalienergia. Juha Peurala

No shit! Pispalan haulitorniin sijoitettavassa käymälävoimalassa otetaan biokaasun lisäksi talteen putoavan kakan huima potentiaalienergia.

10.3.2009

Eno

Vessanpyttygeneraattorit vielä työn alla.

Nimimerkki ”Kotikemisti” kysyy: Terveisiä Ruotsista! Täällä laskettelurinteillä on kylmä kuten kotisuomessakin talvella. Siksi kysynkin lämmitysenergista: paljonko yhdestä pökäleestä – tiedät kyllä mistä – saa uutettua biokaasua? Entä montako vessakäyntiä pitäisi omakotitalon lamput valoisina koko vuoden?

Eno vastaa: Pökäleellä ei vielä pitkälle pötkitä. Mutta kun iso määrä ihmisiä laittaa tuottavan panoksensa yhteen, aletaan saada massoja, joista irtoaa jo kivasti energiaakin.

Intiassa esiteltiin taannoin yhdistetty vessa ja biokaasuntuotantolaitos. Kyseisen yleisen mukavuuslaitoksen arveltiin tuottavan noin 2 000 päivittäisellä kävijällä 60 kuutiota biokaasua. Käytän tätä nyt laskelmien pohjana, koska se lienee lähinnä sinun ajatustasi.

Yhden kävijän panos oli siis noin 0,03 kuutiota. Biokaasun energiasisältö on noin 5–7 kilowattituntia kuutiota kohden – laskelman vuoksi vaikkapa tasan kuusi. Näin ollen vessakäynti voisi tuottaa 0,18 kilowattituntia energiaa. Omakotitalon valaistuskuluiksi on laskettu noin 210 kilowattituntia vuodessa. Vessassa pitäisi siis käydä 1 167 kertaa vuodessa, nelisen kertaa päivässä. Kyllähän se onnistuu, kun vähän lisää luumua ruokavalioon.

No, käytännössä tämä ei nyt ehkä ihan menisi näin, mutta mistä sen tietää, vaikka eräänä päivänä voisimme kakkia paremman tulevaisuuden!

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite