Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suvun rasismi rassaa

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Ollako vai eikö olla? Tutki sukusi mielipideilmasto netistä. Juha Peurala

Ollako vai eikö olla? Tutki sukusi mielipideilmasto netistä.

4.3.2009

Eno

Pahoista mielipiteistä kannattaa huomauttaa sukuriidan uhallakin.

Nimimerkki ”Antirasisti” kysyy: Lähisuvussani on lapsi, jolla on maahanmuuttajataustaa. Nyt on käynyt ilmi, että toinen lähisukulaiseni on liittynyt facebookin somaliviharyhmään. Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä?

Eno vastaa: On se tavallaan onni, että suvun merkitys on nykyaikana vähentynyt. Kiusallistahan se on, että pahimmillaan samalla sukunimellä varustetut henkilöt kuljeksivat vapaana maailmalla lausumassa typeryyksiä.

Mainitsemassasi tilanteessa parasta on, että sanot ystävällisesti mutta suoraan, ettet hyväksy sukulaisesi kuulumista rasistiseen ryhmään. Voit samalla viitata maahanmuuttajataustaiseen sukulaiseen ja kysyä, oletko häntäkin vastaan.

Rasisti ei nimittäin määritelmällisesti ajattele loppuun asti. Rasistilla saattaa olla kummallisia ristiriitaisia ajatuksia tyyliin "kaikki maahanmuuttajat ovat rikollisia huijareita, mutta tämä minun tuntemani on ihan mukava tavallinen ihminen".

Vaikeaahan se on sanoa negatiivisia asioita ihmisille, jotka kuuluvat omaan lähikehään. Ilmaisemalla kantasi tuet kuitenkin maahanmuuttajataustaista sukulaistasi.

Kun on sanottavansa sanonut, välit viilenevät, eikä yhteyttä ehkä pidetä, mutta liekö se suureksi tappioksi? Jonain päivänä sukulaisesi tiedostaa virheensä, ja sitten voitte taas jutella serkun häissä siitä, että on ilmoja pidellyt.

Sinänsä tällaiset poliittiset ja maailmankatsomukselliset riidat ovat sukuriitojen kevyttä kastia. Todelliset riidat käydään perinnöistä, odotapa vain.

Sen verran voin vielä vinkata, ettei ole väärin ottaa sukujuhlissa rasistisukulaisen nokan edestä viimeistä kakunpalaa.

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite