Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Keskusta toimii kuin mafia

22.9.2009

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa. Lisää Meriläisen blogikirjoituksia löydät täältä.

RAha-automaattiyhdistyksen keskustalainen hallituksen puheenjohtaja Jukka Vihriälä voisi kertoa, mitä mieltä hän on hupenevien rahapelivarojen valumisesta puoluetueksi. Samaan aikaan, kun todella arvokasta kansanterveystyötä tekevät järjestöt pelkäävät pudotuspeliä RAY:n tuissa, toisilla rahaa riittää vaalikirjoihin ja -tauluihin.

Ensimmäistä kertaa pitkän vaalirahaskandaalin aikana olen todella vihainen. Aikaisemmat Nova-sotkut ovat olleet jotenkin ennalta arvattavia. Vähän niin kuin olisi aina tiennyt naapurin rouvan pettävän miestään, ja nyt vain epatto vihdoin jäi kiinni. Olemme aina tienneet syrjähypyistä, nyt meillä on todisteet siitä, kenen kanssa on oltu ja kuinka usein.

Onnea vain Tuomo Puumalalle, joka huutelee alkiolaisen aatteen perään. Meille kaupunkilaisille maaseudun mafia näyttäytyy nyt lähinnä kaikkialle lonkeronsa ulottaneena verkostona, jonka tehtävänä on junailla etuja toisille kepulaisille.

Olen puheenjohtajana Aids-tukikeskuksia pyörittävässä HIV-säätiössä, joka toimii lähes täysin RAY:n avustusten varassa. Olemme käyneet läpi tänä vuonna yhdet yt-neuvottelut, joissa on jouduttu leikkaamaan kipeästi tarvittua toimintaa yhteiskunnan heikoimmilta.

Vaadin saada tietää, kuinka paljon RAY julkisoikeudellisena yhdistyksenä tukee puoluepoliittisesti sitoutuneita puljuja. Kun avustuksia seuraavan kerran leikataan, siinä ovat kohteet. RAY:n ei tule enää antaa senttiäkään puoluepoliittisesti sitoutuneille järjestöille ja säätiöille. Muuten koko rahapelimonopolin uskottavuus vaarantuu.

Puolueet ansaitsevat valtion rahaa, jotta ne eivät olisi tyystin liikemiesten varassa. Sellaisessa maailmassa pärjäisivät vain porvaripuolueet.

Mutta julkisen puoluetuen tulee olla avointa. Bulvaanien kautta hankittu raha on likaista. Jos Nova-rahojen vastaanotto alkoi tuntua Tujusesta jälkeenpäin väärältä, kysyn nyt Vanhasen, Kaikkosen ja Reinan moraalin perään: kuuluivatko RAY:n tukeman säätiön rahat todella teille? En liene yksin huutaessani, että ei saatana.

Viite