Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lähiruoka jyrää

12.6.2009

Elina Heino

Käyttäjän Elina Heino kuva
Kirjoitus julkaistiin pääkirjoituksen paikalla 12.6.2009 ilmestyneessä lehdessä. Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Lähiruoka on selvästi käynyt taisteluun ja päättänyt kampeutua lautasillemme, halusivat suuret kauppaketjut tai eivät.

Kesäkuun alussa lähiruoka pystytti päämajan aivan Helsingin keskustaan, Lasipalatsiin, jonne avattiin ruokaintoilijoiden Viisi tähteä -veljestön johdolla lähi- ja luomuruokaan erikoistunut maatilatori Eat&Joy.

Kyyttöä, villiporoa, sieniä, kirnuluomuvoita, paikallisia siidereitä, luomujäätelöä ja lähimyslistä alkaen kaikkea, mitä sata suomalaista pientuottajaa haluaa meille tarjota.

Lähiruoka etenee myös toisella rintamalla. Keskustapuolue sai työ- ja elinkeinoministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämään tällä viikolla selvityksen siitä, kuinka paikalliset elintarvikkeet pääsevät myyntiin kauppoihin.

Aikomus on tutkia lisäksi, voivatko viranomaiset vaikuttaa siihen, että lähiruoka pääsisi nykyistä paremmin tyrkylle suurten kauppaketjujen valikoimiin. Keskustan mielestä lähiruuan tarjonta tulee varmistaa kirjaamalla se kilpailulakiin. Selvitys valmistuu vuodenvaihteessa.

Tuntuu aavistuksen vieraalta ajatus, että lähiruualle eli suomalaisista – ja virolaisista? – raaka-aineista koostuville elintarvikkeille raivattaisiin valtion mahtikäskyllä tilaa kaupan hyllyillä. Ideaa pitää hieman jalostaa.

Ottakoon valtio energiatehokkaan askeleen ja perustakoon ruokakauppaketjun, joka myy vain vähähiilisiä ruokia, todellisia kausituotteita. Talvisin siellä ei ilmeisesti olisi tarjolla lähiruokaa lainkaan, ei varsinkaan kasvihuoneissa viljeltyjä kotimaisia tomaatteja. Tuotteiden hiilireput kirjattaisiin hintalappuihin.

Vai säästääkö joku kauppaketju meidät vihersosialismilta ja ottaa hoitaakseen tämän homman?

Viite