Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreitä omenoita

18.6.2009

Taina Ahtela

Käyttäjän Taina Ahtela kuva
Kirjoitus julkaistiin pääkirjoituksen paikalla 18.6.2009 ilmestyneessä lehdessä. Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) esitteli tiistaina talouden viimeisimpiä madonlukuja. Talousoppineiden mukaan nyt ei kuitenkaan kannata tuijottaa aallonpohjaa vaan etsiä pinnassa kajastavaa valoa.

Mistä uusi kasvu tulee? Bioenergiasta ja puhtaasta teknologiasta on turha toivoa Suomelle uutta vihreää Nokiaa, kirjoittaa Jussi Karmala jutussaan (s. 8). Siitä ovat poliitikot pitäneet huolen tökeröllä tukipolitiikallaan. Suomessa luotetaan isoihin ja jähmeisiin prosesseihin, saman toistamiseen.

Olemmeko siis itse asiassa ihan hakoteillä etsiessämme uutta Nokiaa – pitäisikö etsiä jotain pienempää ja ketterämpää? Uuden Microsoftin sijasta uusia vihreitä Appleja, jotka tekevät houkuttelevia, pitkälle erikoistuneita tuotteita pieniin markkinalokeroihin?

Yksi tällainen suomalaisyritys on SavetheC, joka valmistaa vanhoista purjeista Suomessa uniikkituotteita. Yritys on suunnitellut materiaaliketjun tarkkaan ja hakenut tietoisesti korkeaa profiilia. Ensimmäisen laukkusarjan on suunnitellut muotoilija Harri Koskinen.

SavetheC tekee yhteistyötä UFF:n, pursiseurojen ja purjeneulojien kanssa, jotta maatumattomat purjeet saadaan kaatopaikoilta hyötykäyttöön. Perustajat uskovat, että jätevuori vain kasvaa, kun nousukausi jälleen saa ihmiset ostamaan isompia veneitä.

Mutta mitä merkitystä on yhdellä yrityksellä, joka piipertää harvojen harrastuksesta syntyvistä jätteistä design-tuotteita vielä harvemmille? Ei ehkä mitään, mutta sadalla jo on.

Ja kuinka ollakaan, yhtäkkiä ainakin pääkaupunkiseudulle tuntuu poksahtelevan kiinnostavia pieniä ja luovia yrityksiä kuin sieniä sateella. On kaupunkipyörävalmistajaa, kierrätyskahvilaa ja lähiruokaputiikkia. Ja mikä erikoisinta, kaikki tämä laman aikana.

Siitä ei voi kiittää valtio-ohjausta ja väkipakolla väännettyjä innovaatio-ohjelmia.

Luovaa kesää!

Viite